Blogg

Vad är e-plikt och hur fungerar det?

Lagen om pliktleverans av elektroniskt material började gälla den 1 januari 2015. Den innebär att kommuner och myndigheter ska leverera visst elektroniskt material till Kungliga biblioteket. Men vad ska levereras? Och hur?

E-plikt

Pliktleverans av elektroniskt material Länk till annan webbplats. låter tekniskt och komplicerat. Enkelt förklarat handlar det om att Kungliga biblioteket ska bevara digitalt material som en del av det svenska kulturarvet.

Material som ska levereras till Kungliga biblioteket är till exempel årsredovisningar och utbildningsmaterial. E-plikten innebär dock inte att allt som skapas digitalt ska arkiveras. Nyhetsnotiser och lediga tjänster är exempel på sådant som inte omfattas av pliktleverans.

Men hur din organisation ska förhålla sig till det? Och hur kommer du igång? Vem passar bättre att reda ut begreppen och förklara vad e-plikt är, än Kungliga biblioteket själva?

Vi bjöd in May Nilsson och Linnéa Sjögårde för att hålla ett seminarium under Sitevisiondagarna som du kan se i sin helhet nedan.

Hur funkar e-plikt i Sitevision?

Rent tekniskt finns flera, mer eller mindre omständliga, metoder och tredjepartslösningar för att leverera material för arkivering enligt e-plikt. För att du ska slippa allt trassel har vi byggt in stöd för e-plikt i Sitevision. Den finns tillgänglig som en fri uppgradering för alla kunder, där funktionen för e-plikt Länk till annan webbplats. ingår.

 

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    CMS för
    intranät

    Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

    Snabbt i gång med startklara mallar

    Samla styrkorna – integrera andra system

    Säker och svensk molntjänst

    Alltid nära i mobilappen

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    CMS för
    webbplatser

    Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

    Personalisera mera

    Webbanalys direkt i gränssnittet

    Enkelt att bygga tillgängligt

    Säker och svensk molntjänst

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

    Boka demo och upptäck alla möjligheter

    Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

    Följ (med) oss

    PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev