SiteVision-bloggen

Publicerat:

3 snabba tips på hur du gör din video tillgänglig (innan det smäller den 23 september)

Funderar du på vad som krävs av rörligt material på din sajt när det nya webbdirektivet börjar gälla? Vi har samlat tre tips som tar dig en bra bit på vägen.

3 snabba tips om tillgängliga videor

1. Texta videon

Texta din video. Om du vill kan du välja stängd undertext så att din besökare själv får aktivera den. Använd ikonen för text (ett t) eller för textremsa (subtitles). Erbjud gärna en transkribering av innehållet som du länkar till från videon och vise versa.

När du textar, kom ihåg att beskriva ljud av betydelse som att ”en telefon ringer”.

2. Syntolka innehållet

Jobba med syntolkningar av innehållet för att besökare med begränsad syn ska förstå sammanhanget. Visa att det finns syntolkat innehåll med ikonen ”ad” (för audio description) eller genom att länka i anslutning till videon.

Ibland kan du planera en video så att syntolkning inte behövs. Det kanske räcker med att personen som pratar inleder med att presentera sig och beskriver eventuella presentationsbilder med ord?

Syntolkning handlar om att förklara sammanhanget, snarare än exakt vad som händer visuellt. Därför kan det vara idé att bolla med någon som är utbildad.

3. Kontraster för läsbarhet

Om din besökare har nedsatt synförmåga är det viktigt med ordentlig kontrast mellan text och bakgrund.

De flesta kan läsa brödtext på skärm om skillnad i ljusintensitet mellan förgrund och bakgrund har förhållandet 4,5:1. Större text som rubriker är lättare att läsa och då räcker förhållandet 3:1. Webbriktlinjer.se tipsar om gratisverktyg som mäter kontrast.

Logotyper, dekorativa inslag och inaktiva funktioner omfattas inte av reglerna. Däremot måste du vara noga med innehåll i diagram eller annan grafik som din besökare ska läsa eller tolka.

Tips! Var försiktig med bakgrundsbilder i och med att dina besökare kan använda olika skärmar, textstorlek, skalning av bilder med mera. Överträffa gärna kontrastkraven och, om det är möjligt, låt besökaren själv välja kontraster (exempelvis ljus eller mörk bakgrund).

Se vårt webbinarium och fördjupa dig (ännu!) mer

Kommentarer  Prenumerera på RSS-flöde för kommentarerna
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar


Boka en anpassad demo

Vill du att vi kontaktar dig för en demo av SiteVision? Oavsett om du är ny eller redan existerande kund, hjälper vi dig gärna.

Blogginlägget är skrivet av

De senaste blogginläggen