Blogg

3 snabba tips på hur du gör din video tillgänglig

Funderar du på vad som krävs av rörligt material på din sajt när det nya webbdirektivet börjar gälla? Vi har samlat tre tips som tar dig en bra bit på vägen.

Texten Ett, två, tre snabba tips på hur du gör din video tillgänglig.

1. Texta videon

Texta din video. Om du vill kan du välja stängd undertext så att din besökare själv får aktivera den. Använd ikonen för text (ett t) eller för textremsa (subtitles). Erbjud gärna en transkribering av innehållet som du länkar till från videon och vise versa.

När du textar, kom ihåg att beskriva ljud av betydelse som att ”en telefon ringer”.

2. Syntolka innehållet

Jobba med syntolkningar av innehållet för att besökare med begränsad syn ska förstå sammanhanget. Visa att det finns syntolkat innehåll med ikonen ”ad” (för audio description) eller genom att länka i anslutning till videon.

Ibland kan du planera en video så att syntolkning inte behövs. Det kanske räcker med att personen som pratar inleder med att presentera sig och beskriver eventuella presentationsbilder med ord?

Syntolkning handlar om att förklara sammanhanget, snarare än exakt vad som händer visuellt. Därför kan det vara idé att bolla med någon som är utbildad.

3. Kontraster för läsbarhet

Om din besökare har nedsatt synförmåga är det viktigt med ordentlig kontrast mellan text och bakgrund.

De flesta kan läsa brödtext på skärm om skillnad i ljusintensitet mellan förgrund och bakgrund har förhållandet 4,5:1. Större text som rubriker är lättare att läsa och då räcker förhållandet 3:1. Webbriktlinjer.se tipsar om gratisverktyg som mäter kontrast. Länk till annan webbplats.

Logotyper, dekorativa inslag och inaktiva funktioner omfattas inte av reglerna. Däremot måste du vara noga med innehåll i diagram eller annan grafik som din besökare ska läsa eller tolka.

Tips! Var försiktig med bakgrundsbilder i och med att dina besökare kan använda olika skärmar, textstorlek, skalning av bilder med mera. Överträffa gärna kontrastkraven och, om det är möjligt, låt besökaren själv välja kontraster (exempelvis ljus eller mörk bakgrund).

Se vårt webbinarium och fördjupa dig (ännu!) mer

  • Ta gärna en titt på vårt snabba och smarta webbinarium "Så skapar och delar du tillgängliga videor" som vi hade tillsammans med Screen9.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    CMS för
    intranät

    Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

    Snabbt i gång med startklara mallar

    Samla styrkorna – integrera andra system

    Säker och svensk molntjänst

    Alltid nära i mobilappen

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    CMS för
    webbplatser

    Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

    Personalisera mera

    Webbanalys direkt i gränssnittet

    Enkelt att bygga tillgängligt

    Säker och svensk molntjänst

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

    Boka demo och upptäck alla möjligheter

    Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

    Följ (med) oss

    PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev