SiteVision 4 för redaktörer

Du som är redaktör kommer snabbt märka att redigeringsläget har blivit enklare och mer lättillgängligt i SiteVision 4. Nytt är att du slipper Java-plugin för att redigera, vilket innebär att det går snabbare att gå in i redigeringsläget. Du kan även redigera innehåll direkt i din mobil eller läsplatta.

Här kommer en kort genomgång av SiteVision 4, för dig som är redaktör. Längst ner på sidan hittar du en kort informationsfilm om SiteVision 4.

Redigeringsläget
Artikelgenvag i redaktörsmenyn

Redaktörsmenyn

När du är inloggad i SiteVision visas redaktörsmenyn i nedre, högra hörnet av din skärm. Klicka på pennan för att gå in i redigeringsläget. Pennan visas på de sidor där du har rätt att redigera innehåll.

Klicka på redaktörsmenyn för att komma in i redigeringsläget

Artikelgenväg

Via plusknappen i redaktörsmenyn kan du skapa artiklar, nyheter och blogginlägg på webbplatsen, var du än befinner dig. Saknar du behörighet på sidan du står på, försvinner pennan men artikelgenvägen ligger kvar så länge du är inloggad.

Redigeringsläget

Den stora nyheten i SiteVision 4 är redigeringsläget. Du kommer märka hur enkelt du kan navigera i strukturen, oavsett om du sitter vid dator, din mobil eller läsplatta. Många delar kommer du känna igen från tidigare versioner, medan andra har bytt utseende.

Sidolisten

Sidolist

Sidolisten, till vänster i redigeringsläget, ger dig möjlighet att söka fram innehåll, se arbetshistorik, se innehållsträdet, skapa nya sidor (bland annat) och publicera. Sidolisten kan också utökas med fler funktioner beroende på var du befinner dig i strukturen. Allt arbete du utför i SiteVision sparas automatiskt. Den gröna handen längst upp i sidolisten betyder att sidan är sparad.

Via informationsknappen längst ner i sidolisten hittar du bland annat vår hjälpwebb och en instruktionsfilm för SiteVision 4.

Länkstig

Länkstig

Under Verktygslisten ser du en länkstig som visar var i strukturen du befinner dig. Du kan klicka på ikonen före sidans namn för att navigera på webbplatsen.

Verkytgslisten

Verktygslist

Verktygslisten i SiteVision 4 har två nya knappar, Redigera och Visa. Via knappen Redigera kan du ångra senaste ändringar, ta bort sidan du befinner dig på, spara en version av sidan och ställa in sidans egenskaper. Via knappen Visa kan du förhandsgranska sidan.

Statusinformation

Status och statusinformation

I övre, högra hörnet av redigeringsytan kan du se vilken status sidan har. Publicerad, Ej publicerad och Ändrad är begreppen som används. För muspekaren över statusikonen för att visa statusinformation.

Dra och släpp i redigeringsytan

Dra och släpp

Nu kan du enkelt dra och släppa moduler, sidor och filer utan att hålla inne shift-tangenten. Mycket enklare, mycket bättre. Dra och släpp utan att hålla inne shift-tangenten fungerar både under Innehåll i Sidolisten och direkt i redigeringsytan via ikonen längst upp till höger i modulen.

Du kan även flytta flera moduler, sidor eller filer på samma en och samma gång. Markera de moduler, sidor eller filer du vill flytta genom att hålla inne shift- eller ctrl-tangenten (cmd-tangenten på Mac) och dra och släpp.

Ta bort, flytta, kopiera, klipp ut

I SiteVision 4 kan du vara mer effektiv i ditt arbete med moduler, sidor, och filer. Genom att hålla nere ctrl-tangenten (cmd-tangenten på Mac) och markera flera moduler, sidor eller filer kan du smidigt ta bort, flytta, kopiera eller klippa ut flera grejer samtidigt.

Ångra

Ångra

Alla gör vi fel ibland och tur är väl då att vi kan ånga oss. I SiteVision 4 har du möjlighet att ångra din senaste förändring, allternativt allt du gjort sedan du gick till sidan. Via knappen Redgiera i Verktygslisten hittar du funktionen för att Ånga senaste ändringar. När du lägger till en ny modul eller flyttar en modul kan du även ångra det direkt via en blå ruta längst upp i högra hörnet av redigeringsytan.

Sök i sidolisten

Förbättrad sök i redigeringsläget

Hittar du inte sidan du ska redigera, eller filen du ska länka till? I SiteVision 4 har sökfunktionen för att hitta sidor och filer förbättrats ytterligare mot tidigare versioner.

Sökträffarna sorteras baserat på var du befinner dig i strukturen. Om du exempelvis gör en sökning i filarkivet så listas filer överst. Söken har alltså blivit lite smartare, och så finns det tillgänglig över allt i redigeringsläget.

Skapa tabell

Tabell

Nytt i SiteVision 4 är att tabell, som en separat modul, gått i graven. Nu skapar du istället tabeller direkt i textmodulen via ett enkelt klick. Du kan sedan redigera tabellen, lägga till och ta bort innehåll, rader och kolumner genom att högerklicka på den direkt i redigeringsytan.

Du kan också använda förinställda tabelltyper (som administratören skapat) för att få ett speciellt utseende på ett tabell.

När du klickar på en gammal tabellmodul konverteras den till en ny tabell i textmodulen.

Redigera bild

Bild

Redigera dina bilder direkt i SiteVision 4. Med några enkla klicka kan du beskära dem och göra grundläggande redigering för kontrast, mättnad, ljusstyrka och exponering. Du kan även lägga på en snyggt bildfilter för att lyfta dina bilder ytterligare.

Mediamodul

I och med uppgraderingen till SiteVision 4 kommer ni får tillgång till den nya modulen Media. I modulen kan du enkelt och smidigt länka in filmer eller inlägg i sociala medier.

Datum för publicering: 2015-05-22