Blogg

Vad är e-plikt och hur fungerar det?

Lagen om pliktleverans av elektroniskt material började gälla den 1 januari 2015. Den innebär att kommuner och myndigheter ska leverera visst elektroniskt material till Kungliga biblioteket. Men vad ska levereras? Och hur?

E-plikt

Pliktleverans av elektroniskt material låter tekniskt och komplicerat. Enkelt förklarat handlar det om att Kungliga biblioteket ska bevara digitalt material som en del av det svenska kulturarvet.

Material som ska levereras till Kungliga biblioteket är till exempel årsredovisningar och utbildningsmaterial. E-plikten innebär dock inte att allt som skapas digitalt ska arkiveras. Nyhetsnotiser och lediga tjänster är exempel på sådant som inte omfattas av pliktleverans.

Men hur din organisation ska förhålla sig till det? Och hur kommer du igång? Vem passar bättre att reda ut begreppen och förklara vad e-plikt är, än Kungliga biblioteket själva?

Vi bjöd in May Nilsson och Linnéa Sjögårde för att hålla ett seminarium under Sitevisiondagarna som du kan se i sin helhet nedan.

Hur funkar e-plikt i Sitevision?

Rent tekniskt finns flera, mer eller mindre omständliga, metoder och tredjepartslösningar för att leverera material för arkivering enligt e-plikt. För att du ska slippa allt trassel har vi byggt in stöd för e-plikt i Sitevision. Den finns tillgänglig som en fri uppgradering för alla kunder, där funktionen för e-plikt ingår.

 

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev