Blogg

7 tips för att underhålla din webbplats

Att alltid hålla sin webbplats fräsch och uppdaterad är A och O. Det kräver ett ständigt underhållsarbete – du måste bli din egen webbgårdsmästare.

Ikon med en dator med godkännande ikon på.

Baksidan av en dåligt underhållen webbplats kan liknas vid en vildvuxen trädgård. Har du överfulla bildmappar, länkadresser som inte fungerar och onödigt innehåll som skräpar ned blir användarupplevelsen sämre och webbredaktörens arbete onödigt krångligt. Vi ger dig därför sju tips på hur du kan underlätta underhållsarbetet och skapa bättre förutsättningar för din webbplats.

1. Kontrollera länkar regelbundet

Ta för vana att regelbundet testa länkar. En extern eller intern sida kan ha tagits bort eller så kan en adress vara felformulerad. Felaktiga länkar försämrar användarupplevelsen. Tänk också på att felaktiga redirects påverkar webbplatsen negativt ur ett SEO-perspektiv.

2. Bli påmind om att uppdatera

För att hålla sidan aktuell och fräsch finns det olika verktyg som kan underlätta arbetet. I moderna CMS finns ofta funktioner som gör att du får en påminnelse om att det är dags att se över en viss sida. Uppdatera innehållet och radera det som inte längre är aktuellt.

3. När du vet att en text har ett bäst-före-datum

Om du redan vet att det du publicerar kommer vara inaktuellt efter en viss tidpunkt kan du välja att tidsstyra inlägg. Du kan då välja att lägga in ett datum då det du publicerar automatiskt kommer att avpubliceras.

4. Underlätta för redaktörer

I ett CMS-verktyg behöver inte alla administratörer kunna se allt innehåll. För att inte belasta dina redaktörer med för många komplicerade funktioner kan du därför behörighetsstyra er webbplats. Redaktörerna behöver bara se det innehåll och de funktioner som de faktiskt använder.

5. Vänta inte med storstädningen

I stället för att storstäda då och då är det bättre att rensa kontinuerligt. Detta handlar till största del om bilder då dessa mappar fylls på i snabb takt. Om du laddar upp tre bilder men bara använder en – ta för vana att slänga de två andra som inte används direkt.

6. Papperskorgen är inte ett arkiv

Det hör inte till ovanligheten att våra digitala papperskorgar växer sig större och större. Men – papperskorgen är inte ett arkiv. Tänk så här, behöver du ett arkiv, skapa då en arkivmapp. Se till att aldrig ha mer i papperskorgen än vad som går att överblicka. Det underlättar när den ska tömmas och du slipper radera objekt som du kanske letat efter. Är papperskorgen för full kan det leda till att du inte vågar tömma den (hemska tanke).

7. Tänk till innan ni tackar ja till specialanpassningar

Får du erbjudande om att specialanpassa er webbplats bör ni tänka till ordentligt. En specialanpassning kan fungera suveränt om användaren förstår hur den fungerar. I annat fall kan den snarare dra ner effektiviteten, och det ska man akta sig för. Använd hellre, i så stor utsträckning som möjligt, moduler och standardfunktionalitet. Då får du högre effektivitet och du underlättar webbredaktörens arbete.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen
  med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för webbplatser

  Skapa engagaerande webbplatser med den digitala
  upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev