Blogg

Framtidens arbetsplats är en hybrid

I september 2021 kom beskedet att de som jobbat hemma på grund av pandemin kan gå tillbaka till sina kontor i slutet av månaden. Skönt att allt blir som vanligt igen, kanske du tänker? Kruxet är bara att ingenting blir som vanligt.

Illustration med två personer, En person jobbar från kontoret och den andra hemifrån.

När vi går tillbaka till kontoret igen är det till en hybridarbetsplats. Många vill – och förutsätter – att de delvis ska få jobba vidare hemifrån. Det har fungerat bra och det har underlättat vardagen.

Ledningar måste vara snabba på att skapa en hybrid där det går att delta på plats eller digitalt. Här vågar vi sticka ut hakan och dra det så pass långt att det handlar om att behålla dina medarbetare. Lyssna bara på de här siffrorna:

Enligt Microsofts Work trend index överväger 42 procent av svenskarna att byta jobb. 15 procent har redan bestämt sig för att göra det.

Det här behöver du tänka på:

 • Digitalt ledarskap
  Företag och organisationer måste anpassa ledarskapet efter distansarbete. Alla medarbetare behöver känna sig sedda och ska kunna prestera väl – oavsett var de sitter. Annars riskerar du en spretig verksamhet och medarbetare som söker sig vidare.
 • Modernt intranät
  Under pandemin har verksamheter investerat i ny teknik i hopp om att lösa situationen med hemarbete. Det har gjort intranätet ännu viktigare. Se det som en hubb för all kommunikation (exempelvis riktlinjer om vad som gäller på er hybridarbetsplats) och en samlingsplats för verktyg och system (så att dina medarbetare enkelt hittar rätt).

  Intranätet är också ett sätt för exempelvis HR-avdelningen att komma närmare medarbetarna och ta reda på vad de tänker och hur de mår. Du minns, 42 procent funderar ju på att byta jobb. Här behöver vi fråga, lära av svaren och utvecklas åt rätt håll.

Internet of senses

Vi bad Sitevisions digital workplace strategist Johan Nilsson att ta en titt i spåkulan om vad som trendar inom intranät tio år framåt.

– ”Internet of senses” är en kontorsupplevelse där alla våra sinnen är digitaliserade genom VR. Du kan exempelvis känna av om din affärskontakt är nervös, känna doften av din chefs nybryggda kopp kaffe eller om det verkligen stämmer att din kollega mår bra. Där kan vi snacka effektivt sätt att läsa av hur medarbetarna har det, även när de jobbar hemifrån.

Vill du ha fler tips?

Prenumerera på Sitevisions nyhetsbrev så får du regelbundna tips som gör ditt jobb med webben smartare och smidigare. Ses i inkorgen 👋

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev