Blogg

Skräddarsytt intranät eller färdiga mallar?

En fråga som många ställer är vad som blir bäst – ett paketerat eller skräddarsytt intranät? Det finns såklart utmaningar och möjligheter med båda. Hur har andra gjort? Och vad säger branschexperterna?

Illustration av hus, pizza och kockhatt

Vi bjöd in två experter för att prata om fördelar och utmaningar med respektive intranätslösning. Alexander Gustafsson från Consid pratade skräddarsydda lösningar och jämförde ett paketerat intranät med en fryspizza där någon annan bestämt vad du ska äta jämfört med om du låter en kock laga en maträtt efter vad du är sugen på. Att anställa en egen kock låter visserligen dyrt, men det betyder inte att ett skräddarsytt intranät behöver vara det. Det kräver kanske mer av dig som beställare men i slutändan behöver det inte bli mer kostsamt eller ta mer tid än någon annan lösning.

Fredrik från Soleil pratade istället om paketerade intranät och använde sig av en husmetafor. Där du med färdiga mallar utgår från ett hus med väggar, fönster och tak som i princip är redo att flytta in i. Vill du sedan bygga en övervåning eller måla så har du något att utgå från. Kort och gott så kan du återanvända färdiga byggklossar och växa med ditt intranät. Perfekt för dig som vet vad du vill, har ont om tid eller vill börja enkelt.

Om du vill se hela webbinariet så hittar du det här. Under webbinariet hade Alexander och Fredrik med sig exempel från kunder som valt gå olika vägar. Läs vidare för att se vilken väg de valde att gå och hur det gick för dem.

SBAB Bank ­– ett skräddarsytt intranät som kulturbärare

SBAB Bank är en av Consids många kunder som valt ett skräddarsytt intranät, bland annat på grund av att employer branding var en viktig faktor.

– Kultur och vi-känsla var väldigt viktigt för oss. Speciellt under pandemin, men även fortsatt då många av oss jobbar delvis på distans. Den varma och välkommande känslan som vi har när man kliver in på våra kontor ville vi också ha på vårt intranät, förklarar Monica Sandgren som är ansvarig för internkommunikation på SBAB.

Det nya skräddarsydda intranätet fick sedan fantastiska siffor i undersökningen bland sina medarbetare.

– Det vi är mest stolta över, där vi har ökat mest är att Helikoptern speglar vår företagskultur. Det var vår allra största pain point från början – så där har vi verkligen tagit steg framåt. Från 27 till 79 (+52), säger Monica Sandgren.

Läs mer om SBAB:s lyckade intranät hos Consid.

Kungliga biblioteket – ett unikt paketerat intranät

Kungliga biblioteket är ett lysande exempel på hur ett paketerat intranät kan bli skräddarsytt utan att starta från ett blankt papper med kostnaderna det kan medföra. Kungliga biblioteket utgick från Soleils grundmallsuppsättning Skalbar för att snabbt få tillgång till grundläggande tillgängliga funktioner och mallar. De kunde sedan addera funktionalitet och lösningar utifrån sin effektkarta. Med varsam hand la de tillsammans på en unik design och detaljer som står ut. Är du nyfiken på deras berättelse och vill veta mer?

Läs mer om Kungliga bibliotekets intranät hos Soleil.

Vad blir egentligen bäst då?

Svaret på frågan vad som blir bäst kanske bara du kan svara på. Självklart finns det parametrar som alla måste ta hänsyn till så som tid, budget och förväntingar. Men det är inte allt, det handlar också om att tänka långsiktigt och att kunna vara flexibel och utveckla sitt intranät över tid eller vid behov. Då har du lyckats med ditt intranätsprojekt – oavsett om det är färdigpaketerat eller skräddarsytt.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen
  med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för webbplatser

  Skapa engagaerande webbplatser med den digitala
  upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev