Blogg

Artificiell intelligens – en allt viktigare del av webbplatser och intranät

I det här inlägget gästas bloggen av Alexander Gustafsson från Consid. Alexander har fått utmärkelsen Sitevision Most Valuable Professional tre år i rad. Och nu ska han snacka AI.

Det har undgått få att artificiell intelligens, även kallat AI, är ett hetare samtalsämne än någonsin. Från självkörande bilar och drönare till chattar och deepfakes.

Till vänster ett foto av Alexander Gustafsson och brickor av MVP-utmärkelsen 2020, 2021 och 2022. Till höger ett foto av en futuristisk robot som sitter vid ett skrivbord med en penna i handen.

Till vänster: Alexander Gustafsson, Sitevision MVP tre år i rad. Till höger: En bild skapad artificiell intelligens kallad Midjourney med instruktionen ”En robot som skriver en artikel”.

Nyligen publicerade jag ett inlägg på LinkedIn Länk till annan webbplats. om att artificiell intelligens förmodligen kommer att vara mer involverad i skrivprocessen och bli en medveten eller omedveten del av de texter vi konsumerar, som exempelvis inlägg på sociala medier eller nyhetsartiklar. Ploten med inlägget var att hela inlägget var skrivet av just artificiell intelligens som fick den enkla instruktionen att ”Skriv en artikel på svenska om hur AI kommer skriva alla texter framöver”.

Vi vet sedan länge att företag som exempelvis Tesla använder avancerad artificiell intelligens för att göra sina bilar självkörande och redan 2017 började Apple inkludera Apple Neural Engine i bland annat iPhone som gör att du har artificiell intelligens i fickan var du än går. Det är Apple Neural Engine som gör att du får snygga foton, snabbt kan hitta alla foton där en viss person förekommer, godkänna betalningar med ditt ansikte via FaceID och såklart även prata med Siri.

Vi möttes även nyligen av artiklar om hur ChatGPT Länk till annan webbplats.s framfart orsakade ”Code Red” hos Google då tjänster som ChatGPT skulle kunna vara ett hot mot den traditionella sökmotorn då den ger oss ett välformulerat svar på besökarens fråga i stället för en lista med länkar som Google visar idag.

Microsoft har dessutom redan integrerat OpenAI (som ChatGPT är en del av) i sin sökmotor Bing och sin webbläsare Edge. Med AI integrerat direkt i webbläsaren kan du exempelvis snabbt få en sammanfattning av sidan eller dokumentet du just nu läser, hjälp med att skriva ett inlägg på LinkedIn och mycket mer.

Ett bevis på att vi dock bara är i uppstarten av AI-stöd och att vi än så länge måste granska och bedöma resultaten vi får från AI fick vi tidigare i veckan. Google tillkännagav nyligen sin AI-chattbot kallad Bard Länk till annan webbplats.. Uppvisningen blev tyvärr blev mindre lyckad då Bard visade faktafel i sin första demo.

Länge har jag dock funderat på hur artificiell intelligens kan hjälpa oss i vårt arbete med att skapa den bästa digitala arbetsplatsen eller den bästa kundresan på webbplatsen.

2017 genomförde jag en proof of concept (POC) tillsammans med en kund där vi lät en AI tränas på webbplatsens innehåll. Syftet var då att få ett smartare mer användarvänligt alternativ till webbplatsens sökmotor och tanken var en ny form av FAQ-funktion som hade kunde tolka besökarens frågor och hänvisa till rätt svar. Tyvärr lanserades aldrig denna proof of concept som en färdig funktion, den stora anledningen var just att den artificiella intelligensen ännu inte var tillräckligt bra för att vi skulle vara nöjda med resultatet, framför allt inte på det svenska språket.

Sedan 2017 har det hänt mycket i AI-världen och många av de webblösningar vi levererar idag i form av intranät eller webbplatser har ofta en eller flera funktioner använder sig av artificiell intelligens. Bland annat hittar vi rekommendationer baserade på besöksmönster, köpmönster och årstider men även hjälpmedel som automatisk översättning till andra språk eller förbättring av sökmotorn.

Den stora frågan är i stället vad nästa steg är och hur kundupplevelsen (CX) och medarbetarupplevelsen (EX) kommer att förändas framåt baserat på den artificiella intelligensens framfart i flera olika former.

Om tjänster som ChatGPT och Bard blir allt vanligare där användarupplevelsen är att du ställer en fråga och direkt får ett formulerat och personaliserat svar, i stället för en länk till en sida, så kommer användaren förr eller senare förvänta sig även samma interaktion på organisationens webbplats och intranät.

Exempelvis om man som medarbetare undrar hur semesterdagarna påverkas av VAB får man idag leta upp sidan om semesterdagar på intranätet och läsa sig till hur det eventuellt påverkar. Vad en medarbetare kommer förvänta sig är att enkelt kunna fråga intranätet ”Jag har vabbat 10 dagar i år hur kommer det att påverka mina semesterdagar?”. Svaret man förväntar sig är ett personaliserat och välformulerat svar som om du pratade med någon från löneavdelningen. En AI som lärt sig personalhandboken, som vet vem som ställer frågan och som även kan se och hänvisa till data från lönesystemet.

Genom att låta artificiell intelligens träna på interna data så som besöksmönster, kunddata och försäljningsdata så kommer garanterat webbplatser kunna erbjuda en ny typ av personalisering och upplevelse där text, bild och erbjudande är personaliserat för dig. Användarupplevelsen kommer förmodligen bestå av att en artificiell intelligens vet vad du vill ha, när du vill ha det och hur du vill ha det utan att du själv behövt ställa frågan. Detta bara baserat på tidigare mönster från dig och andra kunder.

Av ren nyfikenhet har jag redan genomfört en POC där OpenAI är integrerat direkt i Sitevision. Den första version har framför allt fokus på att hjälpa redaktören att skriva korrekta texter, men integrationen skulle kunna hjälpa användaren eller besökaren på en mängd olika sätt.

Consid Länk till annan webbplats. har idag ett innovationsprojekt där AI med dess potential är intressant och där intern och extern data används för att optimera sortiment och produktutbud inom e-handel. Exempelvis tar den hänsyn till faktorer som försäljningstrender, tillgång i lager, evenemang, årstider och väder när den föreslår inköp. Det i sin tur optimerar försäljningen samt minskar svinn och miljöpåverkan.

Vi ser redan idag artificiell intelligens som kan generera olika typer av produktbilder. Du kommer snart att mötas av produktbilder i e-handel som är anpassad för dig med färger som du gillar och inspiration från produktbilder till dina tidigare köp. Ett exempel på detta redan idag är hur streamingtjänsten Netflix använder olika omslagsbilder och förhandsvisningar för samma serier och filmer till olika personer, allt baserat på din historik i din profil.

Avslutningsvis frågade jag även min kollega Patrik Zetterström, en av Sveriges främsta AI-experter, hur han tror att webbplatser kommer att påverkas av artificiell intelligens de närmsta åren.

”Jag tror att redaktörerna kommer att dra mer nytta av AI för att effektivt skapa relevant och snyggt innehåll. De kan ta hjälp med formuleringar och att korrigera texter med passande bilder i en elegant layout.”

Jag passade även på att ställa samma fråga Johan Albertsson, medgrundare av AI-bolaget Rek.ai som vi samarbetar mycket med i våra leveranser av intranät och webbplatser.

”Jag tror att vi gång på gång kommer att bli förbluffade över hur stora steg AI tar kommande år. Än så länge utvecklas AI ofta som individuella pusselbitar, men det är när man kombinerar bitarna som vi kommer att se riktigt stora paradigmskiften.”

Hur tror du att AI kommer att påverka ditt arbete samt användarna av er webbplats och intranät? Är du nyfiken på hur vi skulle kunna implementera AI på er webbplats, intranät eller liknande?

Tveka inte att höra av dig till mig!

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för
  intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för
  webbplatser

  Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev