Blogg

Digital suveränitet – vad innebär det?

Frågan om digital suveränitet har seglat upp högt på agendan. Men vad betyder digital suveränitet och vad innebär det i praktiken? Vi reder ut detta och belyser behovet av nya digitala samarbetsverktyg inom offentlig sektor.

Digital suveränitet. Ipad med ikoner ovanför.

Digital suveränitet handlar i korthet om att råda över sin egen data, det vill säga din digitala information och kommunikation. Det handlar om att du ska ha full insyn i hur din data lagras och hanteras. Detta är något som sker på olika nivåer – från företag och organisationer till Sverige som land. Oavsett handlar det om att data behöver hanteras på ett tryggt, säkert och lagligt sätt med full insyn helt enkelt. Begreppet är kanske ändå inte helt enkelt att förstå så låt oss bryta ner det ytterligare.

Det går att dela upp digital suveränitet i två delar. Den första delen har vi varit inne på och det handlar om att råda över sin egen data. Andra delen handlar om riskspridning, att inte ha alla ägg i samma korg och välja rätt korgar. Men vad innebär det i praktiken? Det handlar om att en organisation ska ta ansvar och välja ut vilken data som ska lagras var. Vad ska finnas på egna servrar? Vad ska lagras i molnet? Och se till att ha full insyn i hur datan hanteras och att det är i enlighet med GDPR. Precis detta är det många som arbetar intensivt med just nu – att se över sin digitala suveränitet. Ett arbete som är lika viktigt för offentlig sektor som det är för privata verksamheter.

Hur ser omvärlden på digital suveränitet?

Det här med digital suveränitet är inget nytt men diskussionerna om det har intensifierats nu i samband med oroligheterna i världen. Det är ett högaktuellt ämne och flera länder har valt att ta ställning till hur deras data ska delas med tredjeland. I Frankrike exempelvis har regeringen beslutat att skolorna inte får använda sig av Microsoft Office 365 och Google Workspace på grund av att de lagrar personlig information på amerikanska servrar. Tyskland och Nederländerna har gått i samma linje som Frankrike och valt bort Microsoft Office 365 och Google Workspace. I Danmark har man förbjudit Google chromebooks och Google Workspace i skolorna.

Behovet av digitala samarbetsverktyg kvarstår

Trots att allt fler ser sig om efter alternativ så kvarstår behovet av verktyg för att exempelvis chatta, ha videomöten och dela filer med varandra. Men vad finns det för alternativ då? I Sverige har en rad myndigheter gått i fronten för att hitta lagliga och lämpliga alternativ. Ett arbete som har koordinerats av eSam där åtta myndigheter medverkat och över 170 organisationer deltagit. Projektet Digital samarbetsplattform för offentlig sektor, även kallat dSam, presenterade i november 2022 sin slutrapport. Arbetet visar tydligt att det finns alternativ där offentlig sektor slipper röra sig i en rättslig gråzon och istället kan dra nytta av de fördelar som digitaliseringen ger fullt ut.

För i grunden är utmaningen densamma: Att skapa förutsättningar för medarbetare att samarbeta på ett effektivt sätt – skillnaden är att göra det på ett informationssäkert och lagligt sätt där utgångspunkten är digital suveränitet.

Vill du veta mer om digital suveränitet?

Missade du vårt webbinarium den 15 mars där vi pratade om digital suveränitet och Sitevision som digital samarbetsplattform? Inga problem! Det finns inspelat.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    CMS för
    intranät

    Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

    Snabbt i gång med startklara mallar

    Samla styrkorna – integrera andra system

    Säker och svensk molntjänst

    Alltid nära i mobilappen

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    CMS för
    webbplatser

    Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

    Personalisera mera

    Webbanalys direkt i gränssnittet

    Enkelt att bygga tillgängligt

    Säker och svensk molntjänst

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

    Boka demo och upptäck alla möjligheter

    Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

    Följ (med) oss

    PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev