Blogg

Stärk din digital employee experience med ett designsystem

Att använda ett designsystem blir att vanligare och är inte längre synonymt med en stor organisation. Tvärtom kan det hjälpa dig som har ett fåtal kollegor i ditt team – eller kanske är du hela "webbteamet"? Men hur kan ett designsystem hjälpa dig stärka din digital employee experience?

Ikoner på en blå bakgrund

Ett designsystem är en guide med designprinciper, mallar, formspråk och andra digitala komponenter som säkerställer att du håller din organisations "digitala röda tråd" när du jobbar med webbplatser, intranät eller skapar andra digitala upplevelser.

Varför ett designsystem?

Låt oss börja från grunden och svara på frågan "Varför ett designsystem?". Det korta svaret är: kvalitet, skalbarhet och effektivitet.

Kvalitet

Med ett fast ramverk behöver du inte uppfinna hjulet gång på gång utan kan utgå från redan kvalitetssäkrade mallar och komponenter. Det är även du som äger ditt designsystem och du blir på så sätt mindre beroende av din webbyrå. Det kan vara en trygghet för den mindre kunden.

Skalbarhet

Återanvänd dina skisser, mallar och komponenter på fler ställen än enbart webben. Kanske vill du använda det i sin helhet eller så väljer du bara delar av det – som exempelvis knappar eller bildtyper på en kampanjwebb eller mobilapp. Jobbar du med en eller flera webbyråer blir du dessutom en tydligare och bättre beställare.

Effektivitet

Ju mer kvalitetssäkrat material du kan återanvända, desto mer tid och pengar sparar du. Att du blir en bättre beställare har vi redan konstaterat. Och testfasen blir betydligt enklare ­– du minskar friktionen i ditt arbete och sparar resurser under varje produktion.

Designsystemets betydelse för digital employee experience

Först och främst gäller det att se digital employee experience ur ett holistiskt perspektiv. Det handlar om medarbetarens totala upplevelse av sin roll hos arbetsgivaren. Hur hänger hela upplevelsen ihop och varför?

Precis som en omnistrategi för kundresan kan en genomgående designstrategi för den digitala arbetsplatsen skapa harmoni för medarbetaren i det dagliga arbetet. Att kastas mellan olika UX-upplevelser i vårt dagliga jobb skapar irritation, störningar och minskar tydligheten vilket i sin tur gör oss mindre effektiva. Det påverkar också bilden av arbetsplatsen negativt.

Lägger du i stället lite krut på ett designsystem och skapar en genomgående upplevelse på webben, sociala medier, företagsmerch och på kontoret har det stor inverkan på employee experience – något som blivit allt viktigare när yngre människor väljer arbetsgivare.

Det här går helt i linje med att företag investerar alltmer pengar i teknik för välmående, engagemang och kultur i våra organisationer. I alla tider har vi haft företagspolicys som säger hur vi ska bete oss mot varandra, hur vi uppför oss mot kunder och vilka skyldigheter arbetsgivaren har – så varför inte inkludera det digitala perspektivet i policyn?

Att sy samman en genomgående digital upplevelse kommer att göra dina medarbetare mer engagerade och effektiva samtidigt som du blir en mer attraktiv arbetsgivare.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för
  intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för
  webbplatser

  Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev