Case
Resan mot en tillgänglig webbplats
När Karlskoga kommun fick bakläxa av DIGG stod det klart – mängder av otillgängliga pdf:er behövde bort. Istället för att lappa och laga satsade de på en smartare och mer hållbar lösning.
Bakgrund och utmaning
När lagkrav möter verklighet
Under 2023 genomförde Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) en tillsyn av Karlskoga kommuns webbplats. Tillsynen ledde till att de upptäckte flera brister i den digitala tillgängligheten – framför allt hundratals otillgängliga pdf-dokument. Kommunen stod här inför en stor utmaning: hur skulle de snabbt och kostnadseffektivt säkerställa att all offentlig information blev tillgänglig för alla?
– Det som först såg ut som en enkel åtgärd, att förbättra kontraster och strukturera upp länkar, visade sig snabbt vara ett omfattande arbete som sträckte sig långt utanför webbplatsens yta, berättar Daniel Cullberg, kommunikatör på Karlskoga kommun.
Utmaningen krävde både strategiska beslut och praktiska lösningar.
– Det som först såg ut som en enkel åtgärd, att förbättra kontraster och strukturera upp länkar, visade sig snabbt vara ett omfattande arbete som sträckte sig långt utanför webbplatsens yta
Daniel Cullberg, kommunikatör på Karlskoga kommun
Lösning
Nya verktyg och rutiner
– Vi insåg snabbt att vi behövde tänka om, säger Daniel Cullberg, kommunikatör på Karlskoga kommun. Vi kunde inte lägga ner enorma resurser på att tillgänglighetsanpassa varenda pdf, men samtidigt behövde vi uppfylla lagkraven.
Istället för att lägga stora resurser på att anpassa befintliga pdf-filer valde Karlskoga kommun en annorlunda väg – att helt ta bort dem. Vid årsskiftet 2023/2024 tömdes webbplatsen på pdf:er, och kommunen satsade på en ny, hållbar strategi för digital tillgänglighet. Sitevisions smidiga funktioner spelade en avgörande roll i omställningen.
Några steg i strategin:
Viktiga dokument konverterades till tillgängliga webbsidor.
Ifyllningsbara blanketter ersattes med e-tjänster.
Ett nytt publiceringsflöde infördes för att säkerställa att allt nytt material uppfyllde tillgänglighetskraven.
Medarbetarna fick utbildning och nya verktyg för att skapa tillgängliga dokument direkt i Word.
Plattformen möjliggjorde så att vi kunde:
Enkelt skapa tillgängliga webbsidor istället för pdf-dokument.
Strukturera och optimera innehållet så att det blev lättnavigerat.
Säkerställa att allt nytt material uppfyllde lagkraven genom plattformens inbyggda stöd för tillgänglighet.
Skapa tydliga arbetsflöden för ansvarsfördelning mellan kommunens avdelningar.
Resultat
En mer inkluderande arbetsplats
Efter förändringen blev Karlskoga kommuns webb både mer tillgänglig och mer lättanvänd – inte bara för invånarna, utan även internt. En positiv följd var dessutom att många tidigare pdf-dokument visade sig vara överflödiga, och kommunen kunde därmed både förbättra strukturen och spara resurser.
– Vi trodde att vi skulle få massor av frågor om var pdf:erna tagit vägen, men det hände knappt. Det var en tankeställare – hur mycket av det vi publicerat var faktiskt relevant? Säger Daniel Cullberg.
Karlskoga kommun har gått från att se digital tillgänglighet som ett lagkrav till en självklar del av sitt arbete. Genom att tänka om och använda rätt verktyg har de skapat en mer användarvänlig och inkluderande digital miljö.
Taggar
Dela