Blogg

Framtidens arbetsplats är en hybrid

I september 2021 kom beskedet att de som jobbat hemma på grund av pandemin kan gå tillbaka till sina kontor i slutet av månaden. Skönt att allt blir som vanligt igen, kanske du tänker? Kruxet är bara att ingenting blir som vanligt.

Illustration med två personer, En person jobbar från kontoret och den andra hemifrån.

När vi går tillbaka till kontoret igen är det till en hybridarbetsplats. Många vill – och förutsätter – att de delvis ska få jobba vidare hemifrån. Det har fungerat bra och det har underlättat vardagen.

Ledningar måste vara snabba på att skapa en hybrid där det går att delta på plats eller digitalt. Här vågar vi sticka ut hakan och dra det så pass långt att det handlar om att behålla dina medarbetare. Lyssna bara på de här siffrorna:

Enligt Microsofts Work trend index Länk till annan webbplats. överväger 42 procent av svenskarna att byta jobb. 15 procent har redan bestämt sig för att göra det.

Det här behöver du tänka på:

  • Digitalt ledarskap
    Företag och organisationer måste anpassa ledarskapet efter distansarbete. Alla medarbetare behöver känna sig sedda och ska kunna prestera väl – oavsett var de sitter. Annars riskerar du en spretig verksamhet och medarbetare som söker sig vidare.
  • Modernt intranät
    Under pandemin har verksamheter investerat i ny teknik i hopp om att lösa situationen med hemarbete. Det har gjort intranätet ännu viktigare. Se det som en hubb för all kommunikation (exempelvis riktlinjer om vad som gäller på er hybridarbetsplats) och en samlingsplats för verktyg och system (så att dina medarbetare enkelt hittar rätt).

    Intranätet är också ett sätt för exempelvis HR-avdelningen att komma närmare medarbetarna och ta reda på vad de tänker och hur de mår. Du minns, 42 procent funderar ju på att byta jobb. Här behöver vi fråga, lära av svaren och utvecklas åt rätt håll.

Internet of senses

Vi bad Sitevisions digital workplace strategist Johan Nilsson att ta en titt i spåkulan om vad som trendar inom intranät tio år framåt.

– ”Internet of senses” är en kontorsupplevelse där alla våra sinnen är digitaliserade genom VR. Du kan exempelvis känna av om din affärskontakt är nervös, känna doften av din chefs nybryggda kopp kaffe eller om det verkligen stämmer att din kollega mår bra. Där kan vi snacka effektivt sätt att läsa av hur medarbetarna har det, även när de jobbar hemifrån.

Vill du ha fler tips?

Prenumerera på Sitevisions nyhetsbrev så får du regelbundna tips som gör ditt jobb med webben smartare och smidigare. Ses i inkorgen 👋

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    CMS för
    intranät

    Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

    Snabbt i gång med startklara mallar

    Samla styrkorna – integrera andra system

    Säker och svensk molntjänst

    Alltid nära i mobilappen

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    CMS för
    webbplatser

    Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

    Personalisera mera

    Webbanalys direkt i gränssnittet

    Enkelt att bygga tillgängligt

    Säker och svensk molntjänst

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    Läs bloggen Vilka är välkomna till er webb? Del 1: Starta processen genom att kartlägga nuläget Läs bloggen Det här behöver "frontline-workers" av ett intranät

    Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

    Boka demo och upptäck alla möjligheter

    Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

    Följ (med) oss

    PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev