Blogg

Kvalitetssäkra webbplatsen och höj användarupplevelsen

Tar du dig tid att se över kvaliteten på din webbplats? Om inte så är det hög tid. Genom att kvalitetssäkra webben kan du höja standarden och användarvänligheten, vilket gör att du har lättare för att behålla dina användare.

Blå kalenderikon mot svart bakgrund.

Det är viktigt att se över de fel som kan påverka UX, användarupplevelsen, på webbplatsen. Felen kan ibland vara små men ändå få stora konsekvenser, inte minst om de börjar hopa sig. Många företag och organisationer har inte rutiner för hur en linkekvalitetssäkring ska gå till, vilket gör att innehållet på webbplattformen kan tappa i värde och webbplatsen kan tappa användare.

Hög kvalitet – ranka högre på Google

För många företag är webbplatsen det huvudsakliga utrymmet där nyheter och information publiceras och avgörande i den digitala marknadsföringen. Därför är det viktigt att informationen är korrekt och ser bra ut – en webbplats med stavfel, svår navigering och brutna länkar inger inte förtroende. Ju lättare det är för besökaren att navigera, desto bättre blir sajtens UX.

Det första steget till att kvalitetssäkra en webbplats är att avsätta tillräckligt med tid till ändamålet och att göra det ordentligt, särskilt om det inte har funnits i rutinerna tidigare. Därefter kan det vara en bra idé att lägga in en påminnelse i kalendern varje
månad för att kontinuerligt se över och upprätthålla kvaliteten.

Är du duktig och underhåller din webbplats regelbundet blir inte bara kvaliteten högre, även Google uppskattar din insats. Sidor med sämre underhåll kan tappa i rankning i sökmotorn och har du inaktuella SEO-ord så kommer besökaren som hittat dig via Google bli frustrerad. Med andra ord är kvalitetssäkring ett pågående arbete.

Kvalitetssäkra både innehåll och funktioner

Själva kvalitetssäkringen kan delas in i två delar: den ena fokuserar på de tekniska aspekterna och den andra på själva innehållet. Den tekniska biten handlar om att kontrollera att alla länkar fungerar som de ska och att sidorna inte har några validerings- eller tillgänglighetsfel. Tillgänglighet handlar helt enkelt om att så många som möjligt ska ha tillgång till din webbplats, vilket ju är trevligt om du har lagt ned mycket jobb på att den ska se bra ut och vara fylld med strategisk information. Kontrollen görs på alla undersidor och säkerställer att allt tekniskt är i bra form. I ett modernt och enkelt CMS kan du snabbt kontrollera det på varje undersida med ett knapptryck, så att du, till exempel, slipper gå igenom alla länkar manuellt. Roligare kan man ha.

Kontrollen av innehållet på webbplatsen är desto mer tidskrävande. Här ser du över sådant som strukturer, beskrivningar och texter. Det är viktigt att texten har en hög
läsbarhet för att besökaren på ett enkelt sätt ska kunna ta till sig textens budskap, till exempel kan det handla om att texterna är skrivna på ett språk som de flesta förstår eller att teckenstorleken är behaglig för läsarens ögon. Undvik onödigt krånglig jargong. Se också över om det finns texter och inlägg som inte längre är aktuella, eller om det finns undersidor som liknar varandra och kan slås ihop. Det ger användaren en bättre överblick, samtidigt som webbredaktörerna får färre antal sidor att gå igenom vid nästa kvalitetssäkring – win-win.

3 tips för kvalitetssäkring

 1. Lägg in städtillfällen i kalendern. På samma sätt som du kanske planerar in när du ska storstäda inför våren bör du planera när du ska gå igenom webbplatsen.
 2. Tänk på vad du rensar ut för material. När du tar bort material, titta på vilket annat innehåll som hör ihop med det. Du kan behöva formulera eller strukturera om eller länka om på vissa ställen. Att länkas vidare till platser som inte längre finns är väldigt irriterande.
 3. Ta bort allt som är krångligt. Så fort användare stöter på svårigheter skapas frustration och du riskerar att tappa dem till förmån för en webbplats som fungerar på ett enklare sätt. Oavsett om det handlar om språk, rubriker eller funktioner ska allting hållas så enkelt och logiskt som möjligt.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev