Blogg

Metaverse, intranätet 2022 och säkerhet – en trendspaning

Vilka är trenderna inom intranät och den digitala arbetsplatsen? Under WSA-dagen spanade Johan Nilsson, Digital Workplace Advisor på Sitevision, om vad som händer under 2022 (och framåt!). Här får du snabbreprisen.

Johan snackar trender

Trend 1: Metaverse

Metaverse. Ett stort buzzword just nu – och en sammanslagning av orden ”meta” och ”universe”. Metaverse är en ny internetvärld i 3D där du kan vara social, spela och jobba. Det nya universumet ägs inte av ett företag utan är en gemensam plats för alla – som internet självt. Spännande. Och när det kommer till den digitala arbetsplatsen blir det än mer spännande.

Att det finns stort stöd för distansarbete vet vi. Vi vet också att ledarskap och engagemang är de två områdena som lätt blir lidande. Genom Metaverse går det däremot digitalisera sinnen med tekniker som VR, AR och 3D.

Tänk att kunna samla din utspridda projektgrupp runt köksbordet, få känna doften av nybryggt kaffe och glädjen hos dina kollegor när du presenterar ett riktigt bra resultat – allt hemma från vardagsrummet.

Trend 2: Intranätet 2022

Jag har tidigare spanat om intranätets roll på den digitala arbetsplatsen – men skulle vilja lyfta det en nivå till intranätets roll i verksamheten. Rollen påverkas av många faktorer som hur stor organisationen är, hur målgruppen ser ut och vilka andra kanaler det finns att ta hänsyn till.

Min erfarenhet är att de som har en tydlig ägare av intranätet lyckas bäst med att jobba in det i verksamheten. Det blir enklare att lägga strategier och sätta mätbara mål tillsammans med andra systemägare – och gemensamt jobba mot de affärsövergripande målen. Om intranätets funktion sedan blir ett nyhetsflöde eller en fullfjädrad digital arbetsplats är sekundärt.

Enligt den senaste WSA-rapporten uppger många organisationer att de ska bygga om intranätet under 2022. Jag tror att det är en effekt av att medarbetare har blivit utspridda i många olika system – och intranätet är en utmärkt plats att samla systemen och hålla ihop kommunikationen på.

Det kanske vanligaste systemet som påverkar intranätet idag är Microsoft 365. WSA-rapporten visar att de flesta verksamheter särskiljer intranätet från Microsoft 365. Om du däremot väljer att kombinera de två verktygen kan du få riktigt bra effekt.

Region Värmlands intranät är en mix av redaktionellt innehåll och appar från Microsoft 365. Där kan användaren själv bestämma vilka funktioner som ska visas på den personliga startsidan. Bakgrunden till det är att regionen består av många olika typer av verksamheter – som har olika behov av intranätet. Någon vill ha ett nyhetsflöde, medan en annan behöver samarbetsfunktioner och produktivitetsappar. Smart.

Software reduction

Det har även investerats i en hel del ny teknik under de senste åren. Utmaningen är i många fall att systemens funktioner går i varandra och skapar en otydlighet om ”var jag gör vad”. Systemen skapar helt enkelt små öar. Jag märker i kundmöten att många planerar för att rensa bland de här öarna och förtydliga funktionerna.

Total experience

För att undvika att små företag bildas i företaget, oavsett om det sker fysiskt eller digitalt, gäller det att ha en holistisk syn på arbetsplatsen. Lär känna medarbetarens resa genom arbetsdagen. Vilka system använder din medarbetare och varför? Jag blir inte förvånad om en ny roll formas på arbetsplatserna – en slags kontorsansvarig för hybridarbetsplatsen som håller koll på de här delarna.

Trend 3: Säkerhet

Data är nyckeln till ökad produktivitet, lönsamhet och välmående – men det är också det mest sårbara. IT-säkerhet blir en brännande fråga.

Varje gång du använder API:er, en molntjänst eller andra integrationer öppnar du en ny dörr till ditt intranät eller din digitala arbetsplats. Samtidigt jobbar många hemifrån och måste få åtkomst till systemen från olika platser. Säkerhetsbedömningar och riskanalyser blir centrala för att skydda kritisk information som exempelvis personuppgifter.

Apropå säkerhet hoppas jag att 2022 blir året då vi får ett prejudikat i Cloud Act-frågan. Den har hållit offentlig sektor på halster länge – och Stockholm stad valde till exempel att backa från Microsoft 365 eftersom de inte kan ge tillräckliga garantier att personuppgifter skyddas.

Nyfiken på möjligheterna med Sitevision?

Se Johans trendspaning i sin helhet

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev