Blogg

Tillgänglighet del 1: Vad är det som gäller?

Webbtillgänglighetsdirektivet kan vi läsa mycket om nu, och det är inte så konstigt. Från och med den 23 september 2020 gäller direktivet skarpt, varför många av oss behöver ta till åtgärder i våra miljöer för att uppfylla kraven. Här går vi igenom vad det är som gäller.

Bild på person vid dator.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service bottnar i EU-direktivet och den gäller för offentlig sektor, statliga och kommunala bolag och skattefinansierade aktörer som utför samhällstjänster.

Lagen innebär att nya webbplatser, intranät, extranät, dokument och appar ska vara tillgängliga i enlighet med direktivet. Direktivet är i sig inte någon nyhet, det har funnits med ett tag. Därför ska flera delar i era miljöer egentligen redan uppfylla kraven som ställs.

Vad är det som gäller för webbplatser och intranät?

Webbplatser publicerade efter den 23 september 2018 ska redan uppfylla webbtillgänglighetsdirektivet. Publicerades däremot webbplatsen före det datumet ska den följa riktlinjerna från och med 23 september 2020.

För intranät ser regelverket lite annorlunda ut. Har ni lanserat ett nytt intranät efter den 23 september 2019 ska det uppfylla kraven från och med 23 september 2020. Publicerades intranätet däremot före den 23 september 2019 måste ert intranät följa webbtillgänglighetsdirektivet när det görs om. Det kan handla om att ni gör om designen, byter plattform eller gör ett stort omarbete.

Ni ska också erbjuda användarna eller besökarna möjligheten att läsa om ert tillgänglighetsarbete i en ”tillgänglighetsredogörelse”. Tillgänglighetsredogörelsen ska finnas som komplement till era samtliga gränssnitt och den ska uppdateras regelbundet. Besökare på webbplatsen, användare av intranätet, så väl som tillsynsmyndigheten DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) ska kunna komma åt redogörelsen på ett smidigt sätt och i den kunna läsa hur ert tillgänglighetsarbete ser ut.

En möjlighet

Varför inte se på direktivet som en morot? En möjlighet att arbeta oss igenom våra miljöer och därigenom få en bättre överblick över vad vi faktiskt har. Tid måste avsättas. Att sedan webbplatsen eller intranätet säkras så att alla besökare kan ta del av informationen ni vill sprida blir nästan en bonus. Direktivet bottnar i den solidariska tanken att alla ska ha samma möjligheter att ta del av information, med eller utan funktionsnedsättning. Ju mer man tänker på det, desto mer självklart ter det sig. På Sitevision har vi länge arbetat med tillgänglighet och i verktyget finns inbyggda stödfunktioner som kan assistera dig i ditt arbete. Våra moduler och sättet vi lär ut Sitevision har tillgänglighet som röd tråd.

Var ska du börja?

Du har redan kommen en bit på vägen. Genom att läsa denna text har du redan kommit igång. Det handlar om att ni behöver ha en medveten plan, en strategi för er miljö och ert arbete. Någon i organisationen bör äga frågan och driva den framåt. Det finns mängder av information att läsa, en hel del arbete att göra och en hel del information som behöver tas fram. Internt kanske ni behöver bredda kompetensen och ni behöver avsätta tid för att nå målet. Målet som handlar om tillgängliga webbplatser och intranät fram till 23 september 2020.

Kort sammanfattning

Lagen gäller för:

  • Offentlig sektor
  • Statliga och kommunala bolag
  • Skattefinansierade aktörer som utför samhällstjänster

Viktiga datum

23 september 2020

  • Lag om tillgänglighet till digital offentlig service börjar gälla skarpt.
  • Webbplatser ska uppfylla kraven
  • Video och ljud ska uppfylla kraven

23 september 2019

  • Intranät publicerade före detta datum måste göras tillgängliga när det görs om.
  • Intranät publicerade efter detta datum ska redan uppfylla direktivet september 2020.
  • Arkiverat material, publicerat före detta datum, som inte innehåller administrativa uppgifter eller uppdateras behöver inte anpassas.

23 september 2018

  • Dokument publicerade efter detta datum ska redan uppfylla direktivet september 2020.
  • Dokument publicerade före detta datum som inte krävs för administrativa uppgifter behöver inte anpassas.

I vårt nästa blogginlägg kommer vi kika närmare på funktioner i Sitevision som assisterar dig som skapar innehåll på olika sätt.

We4Authors Cluster - tillsammans för tillgänglighet!

Sitevision är stolta partners till We4Authors Cluster där vi tillsammans med andra arbetar för att underlätta för webbredaktörer att producera tillgängligt innehåll på webbplatserna. Vi ser över möjligheterna att bygga in mer stöd i Sitevision för att ni enklare ska kunna vara tillgängliga. Vill du läsa mer om projektet i stort, eller kanske bidra till projektet som testare? Kontakta oss eller läs mer på https://accessibilitycluster.com Länk till annan webbplats.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    CMS för
    intranät

    Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

    Snabbt i gång med startklara mallar

    Samla styrkorna – integrera andra system

    Säker och svensk molntjänst

    Alltid nära i mobilappen

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    CMS för
    webbplatser

    Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

    Personalisera mera

    Webbanalys direkt i gränssnittet

    Enkelt att bygga tillgängligt

    Säker och svensk molntjänst

    Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

    Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

    Boka demo och upptäck alla möjligheter

    Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

    Följ (med) oss

    PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev