Blogg

Tillgänglighet på webben – ett oslagbart fokus från start till mål

Daniel Kling är utvecklare på Soleil med en stark passion för tillgänglighet på webben. Han fick även utmärkelsen Sitevision Most Valuable Professional 2023. Här delar Daniel med sig av tankar om varför och hur tillgänglighet ska finnas med i utvecklingsprocessen.

Daniel Kling och hans två utmärkelser Sitevision Most Valuable Professional 2022 och 2023.

I dagens digitalt drivna värld är tillgänglighet inte bara en trevlig bonus, det är en nödvändighet och för många kunder ett lagkrav. Genom mitt arbete strävar jag efter att göra information och funktionalitet tillgänglig för alla, oavsett användarens förmågor. I det här blogginlägget vill jag dela med mig av mina tankar och erfarenheter kring varför och hur tillgänglighet bör integreras i varje steg av utvecklingsprocessen.

Från första kodraden till sista pixeln

Många tror felaktigt att tillgänglighet är något som kan "fixas i slutet" av ett projekt. Det är en missuppfattning som inte bara försvårar arbetet för utvecklare, men också skapar en sämre upplevelse för användaren. I mitt arbete med utveckling i Sitevision har jag lärt mig att den bästa strategin är att inkludera tillgänglighet från början.

Sitevision är en fantastisk plattform för det, eftersom plattformen och ramverket redan är utformat med hänsyn till tillgänglighet. Det gör det enklare för oss utvecklare att skapa webbplatser som är tillgängliga för alla, oavsett teknisk kompetens eller fysiska förutsättningar.

Utbildning och certifieringar – en grundpelare i mitt arbete

Att hålla sig uppdaterad med de senaste riktlinjerna och teknikerna är avgörande. Det är här organisationer som International Association of Accessibility Professionals (IAAP) kommer in i bilden. Genom min certifiering (WAS) från IAAP har jag inte bara utökat min kunskap utan också ökat mitt engagemang för att skapa tillgängliga webbplatser.

För att behålla certifieringen krävs dock kontinuerlig vidareutbildning. Var tredje år måste man redovisa hur man bibehållit sin expertis, detta genom att exempelvis gå utbildningar eller delta i webbinar.

Kunskaperna tar jag med mig i varje projekt, från att utbilda teammedlemmar i hur man bygger och testar tillgängliga lösningar till att implementera dessa principer i varje webbplats och modul.

Ett genomgående perspektiv är nyckeln

Att integrera tillgänglighet i alla aspekter av webbutveckling innebär att tänka på hur varje del på en sida interagerar med användaren. Det handlar inte bara om teknik, det handlar om människor. Från hur en meny navigeras med en skärmläsare, till hur väl kontrasten på texten står ut för någon med nedsatt syn. Allt räknas.

Varje projekt är en chans att förbättra, att lära och att göra webben till en mer inkluderande plats. Det är därför jag inte bara ser till tekniken utan också till den mänskliga upplevelsen. Det innebär kontinuerliga tester (både automatiska och manuella), användarfeedback och iterationer som alla fokuserar på tillgänglighet.

Slutsats

Tillgänglighet är inte en eftertanke. Det är en essentiell del av utveckling för webben. Genom att arbeta med detta från start till mål kan vi skapa webbplatser som inte bara fungerar bra för alla utan också välkomnar alla.

Det är även något du kontinuerligt måste arbeta med. Du får en del hjälp på vägen av de automatiska tester som finns inbyggda direkt i redigeringsgränssnittet, men de fångar tyvärr bara toppen av isberget. För att säkerställa en tillgänglig webbplats kommer det även att krävas manuella tester.

En del tillgänglighetsproblem kan du hitta bara genom att navigera och använda webbplatsen med hjälp av tangentbordet och tabbtangenten. Känns det logiskt är det en bra början till en tillgänglig webb.

Tack för att du tog dig tid att läsa. Låt oss tillsammans bygga en mer tillgänglig digital värld.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för
  intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för
  webbplatser

  Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev