blogg
Att hitta syftet med din webbplats kan vara klurigt. Ofta finns det tusen önskemål, tankar och idéer när du startat projektet. Vi har därför samlat tre tips på vad du kan tänka på för att hitta målet för just din webbplats och som kan hjälpa dig att genomföra ett lyckat webbprojekt.
Du står inför att starta ett webbprojekt. Känns det kul, spännande, svårt eller nödvändigt? Ofta finns det tusen tankar och funderingar som dyker upp inför projektstart. En av de viktigaste är varför du och din organisation startar den här förändringen. Är det för att du och kollegorna är trötta på att höra hur dålig nuvarande webb är? Det är ett vanligt argument som också ställer till det en del.
Tanken är reaktiv och det kommer att spegla hela arbetet. En reaktiv inställning bidrar ofta till att målet för nya webbplatsen blir att lösa alla problem som ni har idag och att alla besökare måste älska den nya webbplatsen från första besöket annars har projektet misslyckats. Det sätter skyhöga ambitioner som kan skapa stress i vilket projekt som helst.
Om du i stället ser webbplatsen som ett verksamhetssystem som ska stötta en verksamhet som ser annorlunda ut idag än vad den gjorde för några år sedan. Blir det ofta lättare att definiera vad webbplatsen ska fylla för syfte. Det gör det också enklare att sätta rimliga förväntningar på både projektet och den nya webbplatsen.
De allra flesta av oss tycker att det är jobbigt med förändring. Det är vanligt att många ifrågasätter något nytt. Utlova därför inte att den nya webbplatsen kommer att lösa alla era problem. Erkänn också att förändringen kommer kräva en ansträngning. Fokusera på att förklara vad förändringen kommer bli i vardagen för den enskilda medarbetaren. Berätta att om ett halvår efter lansering kommer medarbetarna inte behöva göra den där jobbiga administrativa uppgiften eller få färre frågor om sådant webben kan lösa. För det är någonstans där vi hittar målet. Vad i din verksamhet vill du förändra eller förbättra? Hur kan webbplatsen vara ett stöd i det arbetet? Det är det som är webbplatsens mål.
Kundservice är överbelastade med frågor om verksamhetens öppettider och kontaktuppgifter. Målet med webbplatsen blir att minska antalet mejl och telefonsamtal till kundservice i dem frågorna.
När det finns ett mål för webbplatsen är det viktigt att göra det tydligt för hela organisationen vad strategin för att uppnå det målet är. I strategin bör det framgå vilka som är din webbplats målgrupper och vilka vägval du gjort. Det innebär att strategin också behöver innehålla vilka webbplatsen inte är till för och vilka behov webbplatsen inte ska lösa.
Webbplatsen ska oftast bara innehålla det målgruppen efterfrågar. Det innebär att vi svarar på de vanligaste frågorna och undviker att lägga ut information för att den kan vara bra att ha eller för kännedom. Självklart kan det finnas andra frågor du behöver svara på och annan information som din organisation behöver dela med sig av men där vi behöver inse att webbplatsen inte alltid är kanalen.
För att bygga vidare på kundservice-exemplet kan det innebära att spetsa till webbplatsen och göra det enkelt för många att lösa sina ärenden. Det innebär att presentera aktuella telefonnummer och öppettider. Det innebär att inte skriva varför kundservice har de öppettiderna. Genom att avgränsa vad som finns på webbplatsen skapar du bättre förutsättningar för att majoriteten av dina besökare ska kunna hitta svar på sina frågor och lösa sina ärenden. Det i sin tur skapar utrymme hos kundservice att ägna mer tid åt minoriteten av ärenden där webbplatsen inte räcker till. Istället för att svara på frågor som kunden borde och ofta skulle vilja kunna lösa på egen hand.
Det viktigaste med att förändra en verksamhet är, när allt kommer omkring, människorna. Låt de som faktiskt är insatta och arbetar med webbplatsen i dagsläget vara med och leda arbetet. Ett projekt som ska förändra verksamheten kan inte ske på sidan om den. Medarbetarna måste tidigt förstå vad som är tanken med den nya webbplatsen, hur deras arbete kommer förändras och vad förväntas av dem. På så sätt skapar du engagerade medarbetare som vill vara med på förändringen.
Ett sätt att göra det på är att prioritera så att medarbetarnas tid läggs på den nya webbplatsen. Kom i gång med innehållsarbetet tidigt i projektet. För det är oftast det som faktiskt påverkar medarbetarna. Att arbeta med den nya webbplatsen är ofta en förändringsresa, mer än att skriva text på ett nytt sätt, och det tar tid. Att utveckla webbplatsen tekniskt och innehållsmässigt parallellt ger dig möjligheten att testa webbplatsen och fånga upp vad som funkar och inte. På så sätt skapar du så bra förutsättningar som möjligt inför lansering.
Lycka till!
Elin Lindkvist
Customer Success, Sitevision
Prenumerera på Sitevisions nyhetsbrev så får du regelbundna tips som gör ditt jobb med webben smartare och smidigare. Ses i inkorgen 👋
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Vill du att vi kontaktar dig för en demo av Sitevision utifrån dina behov?
Oavsett om du är ny eller redan existerande kund, hjälper vi dig gärna. Fyll i ett enkelt formulär, så kontaktar vi dig. Helt utan förbindelser.
Förstå grunderna i Sitevision
En personlig kontakt med kunskap om ditt område
Svar på dina frågor
En demo utifrån dina behov
Du kan också alltid kontakta oss på telefon: 019-17 30 30
PRODUKTER
Kontakta oss
Sitevision
Drottninggatan 18A
702 10 Örebro
Info: 019-17 30 30
Support: 019-17 30 39
Boka en demo
Upptäck alla möjligheter med Sitevision genom en demo utifrån dina behov.
Prenumerera på Sitevisions nyhetsbrev
Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.
Sitevision AB är ett svenskt produktföretag som fokuserar på att utveckla webbpubliceringsverktyget Sitevision.
Kommentarer