Blogg

Aktivitetsbaserad arbetsplats gjorde det lättare att jobba hemifrån

Det finns ett innan och ett efter mars 2020. Folkhälsomyndigheten rekommenderade alla som kunde att jobba hemifrån på grund av den pågående pandemin. En av arbetsplatserna som berördes var Collectum, men kanske var de mer förberedda på det oförutsedda än många andra. De hade nämligen sedan några månader flyttat till ett aktivitetsbaserat kontor.

Illustration från kontor med många olika sätt att jobba. Hängmatta, puffar eller skrivbord.

Planeringen inför flytten till den nya aktivitetsbaserade arbetsplatsen var stor och gedigen. Att jobba aktivitetsbaserat ställer nya krav på arbetsmiljö och arbetssätt – många förutsättningar går hand i hand med de som behövs för att sitta hemma och jobba. Collectum fokuserade på tre delar: arbetssätt, teknik och arbetsplats.

Digitalt arbetssätt

Arbetsprocesser digitaliserades. Att jobba på ett aktivitetsbaserat kontor, och slå sig ner tillsammans med de man ska samarbeta med för dagen eller i ett rum som passar arbetsuppgifterna, ställer samma krav som om personen skulle jobba hemifrån.

­– Det går inte att vara beroende av papper och post-its. Det måste finnas ett workflow som fungerar oavsett var du är och som stöds av digitala verktyg, berättar Rebecka Johansson, HR-chef på Collectum.

På Collectum hann de förbereda och utbilda medarbetarna i de nya digitala processerna. Dessutom hade cheferna kompetensutvecklats inom ledarskap på distans. Och under hela tiden pågick dialoger och feedback för att skapa goda förutsättningar och delaktighet.

Rätt tekniska plattformar

Det aktivitetsbaserade kontoret ställer givetvis krav på teknik och verktyg. Kommunikationen måste fungera oavsett var du är på (eller utanför) arbetsplatsen. På Collectum fick alla VPN-uppkoppling och mobiler för att underlätta det flexibla arbetssättet. Två saker du är direkt beroende av om du från ena dagen till den andra ska jobba hemifrån. Stor vikt lades på att öka digitaliseringen med rätt kommunikationskanaler och Collectum tog fram ett helt nytt intranät som numera är den naturliga starten på medarbetarnas dag och hubben för alla verktyg och system. Smidigt och smart.

Flexibel arbetsplats

När det är dags att gå tillbaka till kontoret har Collectum genomarbetade lokaler som stödjer medarbetarnas olika behov, fullutrustade arbetsplatser som möjliggör digitalt arbete och en miljö som är enkel att anpassa till ändrade förutsättningar.

Inte så dumt att se fram emot, det heller.

Vill du veta mer om framtidens arbetsplats?

Det ville vi på Sitevision också. Därför bjöd vi in Kairos Future, Collectum och FOREX Bank till ett webbinarium om framtidens arbetsplats med kloka insikter och framtidsspaningar. Ta gärna del av det inspelade webbinariet: Ett företag. 300 hemmakontor.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev