Blogg
Kvinnor inom tech
Att en jämställd och inkluderande arbetsplats är något eftersträvansvärt och gynnsamt är det många som skriver under på. Men hur kan vi bli mer jämställda – och varför är det egentligen viktigt? Sandra Lindqvist fick 2022 titeln Sitevision Most Valuable Professional, och nu gästar hon bloggen med ett inlägg om kvinnor inom tech.

Sandra Lindqvist är tech lead på HiQ och gästar bloggen med ett inlägg om kvinnor inom tech.
Tech-branschen kommer att stå inför en utmaning nästa år – det kommer nämligen att fattas 70 000 personer inom IT-branschen bara i Sverige år 2024. En viktig del i att möta utmaningen är att öka antalet kvinnor i branschen. Genom att inkludera fler kvinnor breddas rekryteringsbasen och företagen kan möta efterfrågan. Då kan företagen samtidigt dra nytta av deras olika perspektiv och erfarenhet för att lösa problem och ta branschen framåt.
Vad innebär arbetet att öka antalet kvinnor inom tech?
Fler kvinnor inom teknikområdet kan också bidra till att minska könsstereotyper och öka jämställdheten i branschen. Det kan hjälpa till att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö för alla, oavsett kön eller bakgrund, något som visat sig ökar prestationen i teamen. Att öka andelen kvinnor inom teknikbranschen innebär däremot inte att minska antalet män, utan det handlar om att skapa en bransch där alla har lika möjlighet att bidra till sin fulla potential och om att skapa en mer rättvis och jämställd bransch för alla.
Men att aktivt arbeta för att öka jämställdheten inom tech är ingen lätt uppgift. Det finns flera hinder som kan göra det svårare för kvinnor att ta sig in och göra karriär inom teknikbranschen. För att lösa det behöver vi jobba tillsammans som samhälle och bransch för att skapa en mer inkluderande och rättvis miljö. Till exempel genom att öka tillgången till mentorprogram för kvinnor, att bekämpa diskriminering och ojämlikhet på arbetsplatsen och att skapa fler förebilder och positiva exempel för kvinnor inom branschen.
Vi kan också arbeta för att skapa en kultur där det är mer acceptabelt och uppmuntrande för kvinnor att intressera sig för teknik och data. Genom att göra teknikbranschen mer tillgänglig och inkluderande kan vi skapa en framtid där alla kan bidra till teknikutvecklingen på lika villkor.
Sitevision – en dörröppnare
Jag tror att det finns en tröskel för unga kvinnor att våga ta ett steg in i branschen och prova på att arbeta inom tech på grund av en rädsla för teknikområdet som kanske främst grundar sig på ovana och okunskap. Men tänk om den tröskeln kan sänkas med ett verktyg som är lätt att komma in i och förstå, även för den med kortare erfarenhet inom programmering – ett verktyg som Sitevision. Sitevision som verktyg kan öppna dörrar för exempelvis nyutexaminerade och personer från angränsande branscher och roller att våga sig på att arbeta inom tech. Det ju faktiskt så jag själv kom in i branschen, som webbutvecklare i Sitevision när jag fortfarande var student.
Men Sitevision är inte bara en inkörsport till branschen, det ger också stora möjligheter att fortsätta utvecklas. Man kan dyka in i ny teknik, bygga avancerande lösningar och ta fram häftiga funktioner. Sitevision må vara en dörröppnare, men det är också en anledning att stanna kvar!
Hur jämställdheten hos oss på HiQ gör oss bättre
I Sitevision-teamet på HiQ är vi många kvinnor, vi är faktiskt mer än 60 procent. Vilket är jätteroligt! Jämställdheten i vårt team tror jag är en av många framgångsfaktorer bakom våra lyckade projekt.
Med våra olika personligheter och erfarenheter tacklar vi utmaningarna vi ställs inför, och tillsammans kommer vi fram till oanade lösningar.
Enligt mig har det hänt mycket inom tech bara sedan jag började arbeta för cirka sju år sen. Idag finns det många fler kvinnor i branschen att bli inspirerad av. Nu har det börjat komma fler kvinnor som visar vägen, tar plats och inspirerar andra att göra samma sak. Det är ett bra steg på vägen för att få kvinnor att ta plats i alla möjliga IT-roller. Allt från programmerare och systemarkitekter till projektledare och designers eller annan expertis. Det tror jag även är ett måste för att kunna komma upp i de 70 000 personerna som kommer att saknas nästa år. Vi gör skillnad och tagit ett bra första steg, nu är det dags för nästa.
Hur ser fördelningen ut där ni jobbar? Är ni också redo att ta ett steg framåt? Om du vill diskutera vidare eller höra mer om hur vi på HiQ jobbar, hör gärna av er. Hoppas vi hörs i framtiden!
Stort tack till min kollega Maria för hjälpen med det här inlägget.
Taggar
Dela
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
CMS för intranät
Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen
med ett socialt intranät.
Snabbt i gång med startklara mallar
Samla styrkorna – integrera andra system
Säker och svensk molntjänst
Alltid nära i mobilappen
Användarvänligt och webbaserat gränssnitt
CMS för webbplatser
Skapa engagaerande webbplatser med den digitala
upplevelsen i fokus från start till mål.
Personalisera mera
Webbanalys direkt i gränssnittet
Enkelt att bygga tillgängligt
Säker och svensk molntjänst
Användarvänligt och webbaserat gränssnitt
Kommentarer