Blogg

8 tips för att sökmotoroptimera din webbplats med Sitevision

Sitevision är ett av de ledande publiceringsverktygen för att sökmotoroptimera din webbplats. Men det finns också en del som du kan göra själv för att få din webbplats att prestera ännu bättre i sökresultaten. Här ger vi dig åtta tips för att förbättra din sökmotoroptimering (SEO).

Åtta tips för sökmotoroptimering

1. Från tunga bilder till WebP-format

Din webbplats laddningstid blir allt viktigare ur ett sökmotoroptimeringsperspektiv. Tar det längre tid än några sekunder att ladda sidan är risken stor att du tappar besökaren.

Ju större bilder du har på din sajt, desto längre tid tar det att ladda ner dem. Det här löser du genom att konvertera stora och resurskrävande bilder (som JPG) till WebP-format. Google – och dina besökare – kommer att tacka dig.

I Sitevision konverterar du bilder till WebP genom ett högerklick Länk till annan webbplats.

2. Jobba med titeln på dina sidor

Titlarna (title) är en viktig del av sökoptimeringen på din webbplats. Sitevision ger dina sidor en titel automatiskt, enligt principen "Sidans namn – Webbplatsens namn". Oftast är det gott nog men du kan optimera den ytterligare. Du kan ändra både mallen för sidtitlar för hela webbplatsen men också titeln för en specifik sida Länk till annan webbplats..

Tänk på att hålla dina titlar under 60 tecken inklusive blanksteg med webbplatsens namn. Både titel och rubrik ska innehålla sidans sökord.

3. Hitta trasiga länkar på webbplatsen med den inbyggda länkkontrollen

Trasiga länkar gör din webbplats mindre relevant för sökmotorerna. Och det är inte minst ett bekymmer för användarna där trasiga länkar leder till färre antal lyckade besök.

Vilken tur då, att det finns en inbyggd länkkontroll i Sitevision Länk till annan webbplats.. Är länkkontrollen påslagen på webbplatsen sker automatiskt en länkkontroll av alla interna och externa länkar varje gång en redaktör publicerar en sida. Och det fina är att du som webbansvarig kan välja att schemalägga den eller köra den manuellt på hela eller delar av webbplatsen.

4. Publicera färre dokument

Det kan vara lockande att ladda upp det där pdf-dokumentet istället för att lägga texten direkt på en sida men försök att bara använda dokument när du verkligen behöver det.

Gör dokumenten till webbsidor istället så driver du mer trafik till din webbplats. Dessutom gör du dina besökare en tjänst. Det finns såklart flera fall där dokument krävs eller kanske rentav är en fördel. Se då till att det är optimerade pdf-filer så långt det är möjligt med innehåll av bra kvaliet och dokumentstruktur.

Tips: Se föreläsningen "Digitala publikationer istället för pdf:er – tillgängligt och användarvänligt" Länk till annan webbplats. från Sitevisiondagarna 2019.

5. Se till att du har rätt struktur på ditt innehåll

På din webbplats har du formatmallar som huvudrubrik, underrubrik, mellanrubrik och liknande. Utöver att de förmodligen skiljer sig i utseende har de också olika vikt hos sökmotorerna. En sidrubrik/huvudrubrik/rubrik 1/H1 tolkas som betydligt viktigare av sökmotorerna än till exempel en mellanrubrik.

Sitevision har en inbyggd tillgänglighetskontroll. Den funktionen, tillsammans med länkkontrollen, skulle lika gärna kunna kallas för en form av "sökoptimeringskontroll" eftersom tillgänglighet och sökoptimering i de flesta fall går hand i hand.

Tillgänglighetskontrollen kontrollerar att din sida har rätt struktur på innehållet – alltså att dina rubriker ligger i rätt ordning. Dina mallar är med största sannolikhet korrekta, men utmed vägen kan redaktörer ha lagt in en annan ordning på rubrikerna.

Läs mer om alla inbyggda kvalitetskontroller på vår hjälpwebb Länk till annan webbplats.

6. Aktivera webbkarta (sitemaps)

Sitevision har inbyggt stöd för webbkartor (sitemaps.xml) Länk till annan webbplats.. Det är en liten textfil som är till för att tala om för sökmotorer vad som är förändrat på webbplatsen sedan sist och vad som behöver indexeras om.

7. Skapa relevant innehåll

Sökmotorernas spindlar är rätt rastlösa av sig och blir dessutom allt smartare. De gillar inte långa och krångliga texter. Och det gör förmodligen inte dina besökare heller.

Håll ditt innehåll relevant och lättläst för dina besökare och skriv bara så långt som du måste – då optimerar du "automatiskt" webbplatsen för sökmotorer. Var inte rädd för att skriva långa texter om det behövs. Det viktigaste är att dina besökare tycker att de får ut något av din text. Det kommer sökmotorerna att märka och lyfta.

8. Meta description då?

Description (eller beskrivning) har inte någon inverkan på hur din webbplats rankas i sökresultaten. Däremot påverkar det hur dina träffar ser ut i sökresultatet – och hur många som väljer att klicka på din länk. En bra description ska vara 120–140 tecken inklusive blanksteg, utgå från sökordet för din specifika webbsida, förklara tydligt vad sidan handlar och avslutas med ett call-to-action.

Dessutom är det vanligt att tjänster som Facebook använder description-taggen (och titeln) när du delar ditt innehåll.

Så här lägger du till metadatafält i Sitevision Länk till annan webbplats.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

CMS för
intranät

Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

Snabbt i gång med startklara mallar

Samla styrkorna – integrera andra system

Säker och svensk molntjänst

Alltid nära i mobilappen

Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

CMS för
webbplatser

Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

Personalisera mera

Webbanalys direkt i gränssnittet

Enkelt att bygga tillgängligt

Säker och svensk molntjänst

Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

Boka demo och upptäck alla möjligheter

Under en demo (kostnadsfri, förstås) får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

Följ (med) oss

PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev