Blogg

Ökad självorganisering leder till större engagemang

Hur är det att jobba på en arbetsplats utan hierarki och chefer? Utan titlar, där du tillsammans med andra tar initiativ och beslut och sätter din egen lön? Där du är pilot i din egen framtid?

Fredrik Stodne har fått titeln Sitevision Most Valuable Professional tre år i rad och nu gästar han bloggen med ett inlägg om organisationsformen Teal.

En illustrerad buss med Soleils logotyp på och ett gäng medarbetare som kikar ut genom fönstrerna.

Har du hört om organisationsformen Teal? Det hade inte jag heller för några år sedan då boken Reinventing Organizations av Frederic Laloux Länk till annan webbplats. landade på mitt bord. Tesen i boken är att många av dagens organisationer utformas och leds enligt föråldrade principer och föreställningar. Vi är människor som tänker och känner. Men tiderna förändras och det behöver vi alla förhålla oss till. Vi lever i en komplex värld som vi behöver påverka, förhålla och anpassa oss till.

Jag gillar friheten att forma min egen arbetsplats och arbetssituation. Jag gillar det egna ansvaret som är väldigt utvecklande för ens person. Jag gillar rådgivningsprocessen där man tar vara på kompetensen hos ens kollegor. //Sara

Det är såklart jobbigt med förändringar. Men har man själv fått vara med och påverka så blir det både roligare och lättare att göra. Det är just därför som vi på Soleil har valt att utforma och driva vår organisation enligt Teal – som faktiskt ger utrymme för detta. Vi rustar oss för den föränderliga värld vi lever i, och ser till att ha riktigt kul på vägen.

Tealförflyttningen är något som inte särskilt många har gjort. Vägen är ganska okänd. Vi känner inte till vägen vi går på helt och vi lär oss hela tiden. Bara det känns ju riktigt häftigt. Det är kul att få vara med och forma en ny typ av organisation! //Jonathan

Tillit

Färgen Teal/Turkos används för att symbolisera detta nya sätt att organisera sig i relation till de klassiska kugge-i-maskineriet-organisationerna som symboliseras med färgen orange. Tänk att jobba i en organisation där det inte handlar om att alla ska tycka lika, göra lika eller vara lika? Där samspelet är det som är viktigt. Samspel som eftersträvar sin fulla potential för helhetens bästa! Där du har tillit till dina kollegor och de till dig. Tillit blir då ljuset i vardagen för att vi ska kunna se tydligt! Du behöver inte vara delaktig i allt utan bara det som engagerar dig mest. Lita på att varje kollega vill det bästa för organisationen. Vi brukar symbolisera Soleil med en tom stol som vem som helst kan sätta sig på. Om jag var Soleil hur skulle jag tänka och tycka i den här frågan?

Just frågan om tillit var det som fick polletten att trilla ned för mig. Det var lite läskigt till en början att mandat flödade fritt, tills jag insåg att vi måste ha tillit till allas förmåga att fatta kloka beslut. //Jonathan

Spelregler

Men utan chefer, kan vem som helst ta beslut? Ja, i princip! Vi har en rådgivningsprocess för beslut som innebär att du pratar med dem som har kunskap i frågor som rör beslutet samt dem som beslutet berör. Det finns också en ram, spelregler, som vi tillsammans beslutat. Soleil har några enkla principer som utgör spelregler för hela organisationen. Sedan har varje kundteam sina spelregler som kan förändras över tid.

Intranät och självorganisering

Hur hänger då den digitala arbetsplatsen och självorganisering ihop? När det är vi själva som tillsammans tar beslut hur, när och var vi vill jobba är det viktigt att det finns verktyg som stödjer det samarbetet. Att snabbt och enkelt kunna kommunicera med varandra, dela information och dokument med varandra underlättar transparens och delaktighet. Ett intranät i Sitevision som alla medarbetare kan nå via datorn eller app i mobilen, där vem som helst kan dela information och kunskap som att starta videomöten, skapa grupper att samspela i och jobba med strukturerad dokumenthantering. Vill ni jobba mer självstyrande och självorganiserande så krävs transparens. Ett bra intranät där varje medarbetare har tillgång till all information underlättar detta.

Digitala arbetsplatsen är inte bara teknik

Det är lätt att fokus hamnar bara på tekniken. Att plattformarna och AI ska lösa det åt oss när så mycket av det vi gör och upplever är mänskligt och mellanmänskligt. Utan chefer och hierarkier finns möjlighet för alla att ta ledarrollen, men också tryggheten i att lita på sina kollegor och följa de beslut som tagits tillsammans. Kulturen blir viktigare än strategin och dina handlingar och sätt att vara påverkar hur du vill att kulturen ska vara. Passa på att lära känna individerna i ditt team, lyssna och försök ställa öppna frågor.

På Soleil har vi precis börjat processen att sätta varandras löner. En otroligt spännande uppgift som lär oss mycket om samarbete, kommunikation och tillit!

Resan

Det går inflation i att använda ordet resa, men för Soleil kanske resan bara börjat eller så har vi kommit långt? Vår resa är omställning till en annan organisation än den klassiska ”orange”. Istället för mål så är det mer en riktning. EN riktning som varje individ på Soleil och våra kunder kan påverka.

Vill du veta mer?

Kontakta mig gärna för att höra mer om Sitevision, självorganiserande team och Teal!

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för
  intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för
  webbplatser

  Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev