Blogg

AI, internkommunikation och eSam

Hur kan vi använda artificiell intelligens för att hjälpa våra medborgare? Och hur påverkas egentligen betydelsen av internkommunikation i en tid av oro i världen? Det var några av de saker som diskuterades under myndighetsträffen. På plats var även eSam och pratade om den digitala samarbetsplattformen för offentlig sektor. Missade du myndighetsträffen? Ingen fara – här kommer en sammanfattning.

Anna Alberg på Sitevisions myndighetsträff

Anna Almberg pratade om internkommunikation i den tid vi lever i nu.

En bukett med konkreta tips kopplat till internkommunikation

I en tid som kantas av oro kan det vara utmanande att veta hur man ska kommunicera internt – det kan till och med kännas aningen lönlöst. Men sanningen är att kommunikation har aldrig varit viktigare än nu och alla kan påverka, även i det lilla.

Internkommunikation är alltid centralt för att skapa engagemang och välmående arbetsplatser, men vad är viktigt att tänka på just nu? Detta pratade Anna Almberg om på Myndighetsträffen och skickade med oss en vårig bukett med fjorton konkreta tips. Några av de saker som Anna lyfte var öppenhet- och tillitsspiralen, vikten av att kommunicera kort och enkelt och behovet av att slå sig ner vid lägerelden.

Öppenhet- och tillitsspiralen

Funderar du på vad ni bör kommunicera egentligen? Det som är viktigast nu är att vara öppen och skapa tillit. Så säg som det är och informera ofta. Fokusera på att skapa och stärka relationer.

Kort och enkelt

Det är inte tid för att avancera, skapa istället innehåll som är kort och enkelt. Ha din inre åttaåring i åtanke när du skriver. Bra kommunikation ska gå rakt in i hjärtat och inte behöva ta vägen genom hjärnan.

Tänd lägerelden

Det finns ett behov hos många nu att få prata med andra. Så det är dags att tända lägerelden – åtminstone mentalt och skapa en känslan av närvaro. Var skapar ni lägerelden på er arbetsplats? Vilka arenor har ni för babbel, reflektion och erkännande där kollegorna får prata till punkt?

Vill du se alla fjorton tips från Annas bukett? Då hittar du hennes presentation här. Pdf, 2 MB.

Och vill du höra mer av Anna Almberg? Boka då en plats till Sitevision Academy den 17 oktober där Anna kommer att ha en workshop kopplat till internkommunikation. Här bokar du din plats Länk till annan webbplats..

Alla pratar om AI

Rek.ai var också på Myndighetsträffen och pratade om det senaste inom AI. Alltifrån hur AI kan skapa bilder och illustration till hur AI kan användas inom vården.

Det finns flera användingsområden för AI och det används på flera håll redan idag bland svenska myndigheter. Exempelvis använder Skogstyrelsen AI för att leta efter döda granar med hjälp av drönare och bildigenkänning, vilket gör att personer inte längre behöver gå och leta. Även Sisab använder AI för att styra, optimera och analysera fastigheter i realtid med hjälp av algoritmer. Ett arbete som har resulterat i goda effekter på både inomhusmiljön och ekonomin.

Hur kan ni använda AI på er webbplats?

På webbplatser finns det också en rad fördelar och användningsområden för AI. Besökarna på webben blir allt latare, men genom att få rekommenderat innehåll med hjälp av AI så hittar besökaren rätt snabbare och du som redaktör når ut med ert innehåll. Och det är precis detta som Rek.ai jobbar med. Du vet väl förresten att Rek.ai finns som modul i Sitevision? Du hittar modulen i Marketplace Länk till annan webbplats..

Här kan du ta del av hela rek.ai presentationen Pdf, 39 MB..

eSam: Digital samarbetsplattform

Att kunna skydda information och personuppgifter är viktigare än någonsin. Samtidigt har pandemin bidragit till att den digitala arbetsplatsen blivit allt mer framträdande. En offentlig organisation ska inte behöva lägga tid och resurser på att skydda information från en leverantör utan ska kunna känna sig trygg i hur den hanteras. Sedan finns det en rad lagar att följa, svenska såväl som utländska. Juridiken och it-säkerheten ska dock inte begränsa, utan istället göra det tydligare vilka lösningar som faktiskt går att använda.

Under Myndighetsträffen var Erik Enocksson från projekt- och arbetsgruppen inom eSam på plats för att prata om just de här utmaningar som offentlig sektor står inför, men också om eSams arbete med den digitala samarbetsplattformen. Ett arbete som inleddes i juni 2021 tillsammans med åtta av eSams medlemmar (idag är de tolv) för att analysera alternativ till Teams som samarbetsplattform.

Projeketet har delats upp i två steg där man till en början fört en dialog med leverantörer och ställt höga krav på dem samt gjort en omvärldsbevakning av marknaden. Nästa steg är att undersöka hur man kan arbeta i verktygen. eSam vill även underlätta samarbetet mellan kommuner, regioner och myndigheter, och kommer att ta fram handlingsplaner som går att applicera på olika verksamheter. Tanken är att ingen ska behöva börja från noll när det kommer till att göra upphandlingar och kravställningar till leverantörer, eller i arbetet med informationssäkerhetsanalys och nya arbetssätt - eSam kommer att vara med och stötta i alla steg.

Vill du läsa mer om arbetet med den digitala samarbetsplattformen så hittar Eriks presentation här Pdf, 838 kB..

Sitevision- en användarupplevelse

Dagen avslutades med att Karl Eklöf från Sitevision pratade om hur vi möter upp de krav som finns hos myndigheterna kopplat till eSam. Sitevision löser inte alla behov, men kan leverera en användarupplevelse genom Sitevision intranät. I eSams rapport "Digital samarbetsplattform" tar de upp flera olika verktyg som offentlig sektor kan använda istället för Teams. De här går att integrera med Sitevision och flera av integratinonerna finns redan färdiga och fler är på gång. Här kan du läsa mer om vårt arbete med en användarupplevelse för offentlig sektor.

Prenumerera gärna på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Taggar

Dela

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  CMS för
  intranät

  Öka engagemanget och stärk arbetsplatskulturen med ett socialt intranät.

  Snabbt i gång med startklara mallar

  Samla styrkorna – integrera andra system

  Säker och svensk molntjänst

  Alltid nära i mobilappen

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  CMS för
  webbplatser

  Skapa engagerande webbplatser med den digitala upplevelsen i fokus från start till mål.

  Personalisera mera

  Webbanalys direkt i gränssnittet

  Enkelt att bygga tillgängligt

  Säker och svensk molntjänst

  Användarvänligt och webbaserat gränssnitt

  Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

  Boka demo och upptäck alla möjligheter

  Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

  Följ (med) oss

  PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev