Case

Evidensia bygger företagskultur för 40 000 medarbetare i 16 länder

Det började som två intranät i Norden, men blev sen grunden för en lösning som sträcker sig över 16 länder och 40 000 medarbetare. Medarbetarna på Evidensia har fått en gemensam plattform att kommunicera och dela kunskap med varandra på.

Bakgrund

"Det spred sig ryktesvägen"

Evidensia är en djursjukvårdskedja som finns i 20 länder – i Sverige, Norden, Europa och Kanada. Koncernen jobbade länge i ett utdaterat och överfullt intranät. Faktum är att alla länder inte ens hade ett. Det försvårade internkommunikationen på de lokala marknaderna men även länderna emellan.

I Sverige och Norge tog man på varsitt håll beslut om att bygga intranät i Sitevision – och nu har lösningen lanserats i hela Europa och används av nästan 40 000 djurälskande medarbetare på Evidensia.

– Det spred sig ryktesvägen. De andra länderna ville ha ett liknande intranät de också, förklarar Maria Hofling som är produktägare på Evidensia.

"– Det spred sig ryktesvägen. De andra länderna ville ha ett liknande intranät de också"

Maria Hofling, produktägare på Evidensia

Utmaning

Internkommunkation, företagskultur och en samlingsplats

– När vi skaffade Sitevision var Evidensia i en start-up-fas och vi behövde etablera en kanal för hur vi pratar med medarbetare. Vi behövde en bättre intranätslösning som tillät mer än envägskommunikation och där fler kunde hantera innehållet. Lättanvänt, ändamålsenligt och modernt, berättar Maria Hofling och fortsätter:

– Vi ville bygga företagskultur, att medarbetare skulle förstå vad de var en del av. Att vi jobbar för förstklassig djursjukvård och med att hela tiden öka kunskapsnivån. Våra medarbetare är kunskapstörstiga och fortsätter att lära sig under hela karriären, det vet vi. Under tiden vi växte och var på förändringsresa var det viktigt med effektiv internkommunikation.

En annan utmaning var att skapa en naturlig samlingsplats för alla system och funktioner som används inom Evidensia.

Lösning

Delad plattform i alla länder

Det nya intranätet är ett socialt intranät som bygger på samma grundmallar oavsett land. Grundmallen innehåller bland annat support i det egna arbetet, svar på hr- och it-frågor och en veterinärmedicinsk del med behandlingsråd, policys och nätverksmöjligheter.

– Att dela samma plattform gör att vi kan kommunicera mer med varandra och utveckla intranätets fördelar gemensamt. Ju mer vi växer, desto mer material och innehåll har vi som alla kan ta del av. Det gynnar alla.

Nu används intranätet i det dagliga arbetet på klinikerna. Ett flöde med senaste nytt, information om utbildningar, integrationer och länkar vidare till andra system och kunskapsartiklar är till stor hjälp under dagarna ute på klinikerna. Dessutom finns en hubb där forskningsprojekt samlas och där alla kan följa nya rön.

Uppskattade funktioner hos redaktörerna är möjligheten att rikta personliserade budskap, de sociala funktionera som minskar antalet mejl med tunga bifogade filer och att det är ett beprövat och väl fungerande verktyg.

Resultat

Nu får medarbetarna tid över

Det som började som två intranät, ett i Sverige och ett i Norge, har blivit en gemensam plattform för alla länder. En plattform där alla kan kommunicera med alla, där kunskapsutbyte sker varje dag och där nya upptäckter frikostigt och effektivt delas med av. Medarbetarna kan logga in med eget inlogg och vara aktiva i sociala grupper.

– Det lokala engagemanget är helt avgörande för intranätet, menar Maria Hofling.

KPI:erna som mäts handlar om aktiva månadsanvändare, logginfrekvens och statistik på enskilda sidor. Många uppskattar nyhetsflödet, utbildningssidorna och artiklar som gör att de kan lösa praktiska kliniska uppgifter. Att kunskap går att nå snabbt gör att medarbetarna får tid över till att göra det jobb som de verkligen brinner för. Det jobb som är viktigt på riktigt.

Taggar

Dela

Visa caset Året med SVT – prisad sajt som inspirerar

Sveriges mest enkla och omtyckta CMS

Boka demo och upptäck alla möjligheter

Under en demo får du se exempel på vad du kan göra i Sitevision – och hur enkelt det är att skapa innehåll. Prova på produkten, få svar på dina frågor och upptäck en värld av möjligheter.

Följ (med) oss

PRENUMERERA PÅ VÅRT Nyhetsbrev