SiteVision-bloggen

Publicerat:

Så ska Enköpings kommun bygga Sveriges bästa kommunwebb

Under SiteVisiondagarna 2015 tog jag tillfället att få en pratstund med Pontus Vinderos, webbstrateg på Enköpings kommun, som har ambitionen att bygga Sveriges bästa kommunwebb.

Enköpings nya webbplats ska utvecklas utifrån tre övergripande perspektiv.

1. Tillgänglighet

Webbplatsen ska fungera för alla oavsett funktionsnedsättning och det ska vara så enkelt som möjligt att kvalitetssäkra tillgängligheten.

2. Sökmotoroptimering

70 % av trafiken till kommunens webbplats kommer via Google så synligheten på Google är prioriterad.

3. Dataskydd 

När besökaren surfar in på kommunens webbplats så ska besökaren vara säker på att kommunen inte lämnar ut någon data om användningen till tredjepart eller myndigheter som inte ska få tillgång till datan.

Utöver de tre övergripande perspektiven har man i projektet identiferat flera andra fokusområden som är viktiga i utvecklingen.

Sidowebbar

Tre "sidowebbar" kommer därför att tas fram för att optimera upplevelsen för jobbsökande, företagare och turister. Alla kommer dock att vara en del av kommunwebben, med samma grafiska form och CMS.

Anpassning för olika skärmar

Responsiv webbdesign är en självklarhet men istället för att utgå från synsättet "mobile first" titta man på vilka skärmupplösningar som faktiskt används och optimerar webbplatsen utifrån dem.

Grafisk form

Enköping gör smidigt nog om sin grafiska profil parallellt med webbprojektet vilket tillför en dynamik på webbplatsen. Till exempel ersätter man Arial med Montserrat från Google Fonts som rubriker och hustypsnittet Myriad Pro till all brödtext. Läs mer om typografin på nya enkoping.se.

Du kan följa projektet och utvecklingen av webbplatsen på Enköpings webbutvecklingsblogg. Där kan du bland annat kan ladda ner en extensiv förstudie om val av CMS.

 

Se intervjun med Pontus Vinderos från SiteVisiondagarna

Kommentarer  Prenumerera på RSS-flöde för kommentarerna
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar