Vit logotyp Sitevision
Vit ikon för meny.
Vit logotyp Sitevision

Senast lanserad webbplatser

Lanserad

lulea.se tar steget till renodlad servicewebb

Precis som i våra tidigare projekt med Luleå kommun har allt arbete från förstudie till lansering gjorts i nära samarbete med Andreas Johansson, digital strateg och beställare i alla kommunens webbprojekt.

Nya lulea.se

Resan mot en renodlad servicewebb 2018 inleddes i och med lanseringen av Vårt Luleå som samlar all inspiration och nyheter kring kommunens olika aktiviteter. Luleå kommuns webbplats www.lulea.se lanserades i sin nuvarande form i mars 2013. Den serverar ca 6 miljoner sidvisningar om året och är den samlade platsen för kommunal information, tjänster och service.

I takt med att teknik och strategier utvecklas behövde webbplatsen renodlas mot en servicekanal som ska fokusera på ren grundinformation om kommunen och dess organisation samt kommunens tjänster och service.

Lösning

En UX sprint inledde projektet för att fastställa design och struktur för nya lulea.se. Under UX sprinten itererades en klickbar prototyp fram som därefter låg till grund för estimat och design för utvecklingsprojektet. Utgångspunkten var att göra konverteringen utan migrering, vilket innebar att alla redaktörsytor som skulle vara kvar lämnades kvar och inga nya fick tillföras. Lansering gjordes i september 2019. Luleå kommun inventerade och städade tidigare struktur, och bytte själva ut sidmallarna till de nya på det inventerade materialet.

Startsidan på lulea.se var tidigare främst fokuserat på nyheter och kampanjer. Med nya servicewebben har fokus flyttats till:

  • Relevant självservice (sorterad av rek.ai)
  • Relevant information just nu (snabblänkar sorterade av rek.ai)
  • Kundservice
  • Driftinfo och pågående störningar
  • Ingång till vårtlulea.se där nyheter hittas
  • Enkel åtkomst till kommunens alla webbplatser via länkbård

Kampanjsidor

För att undvika att innehåll med kort hållbarhet, exempelvis landningssidor framtagna för specifika event eller tidsstyrda kampanjer, blir liggande i sidstrukturen – togs en mall fram för kampanjsidor. One-pagers med egen ankarnavigation som ligger utanför sidstrukturen och inte syns i navigeringen. När giltighetstiden gått ut avpubliceras de helt enkelt.

Mikrosajter

Viss del av den kommunala verksamheten har behov av en friare grafisk identitet. På sikt kan dessa verksamheter ha behov av att skapa egna webbplatser, under lulea.se. För detta ändamål förbereddes möjlighet att skapa mikrosajter med eget färgschema, logotyp och egen sidstruktur/navigation frikopplad från lulea.se. Dessa mikrosajter kommer att ha navigationsbården överst likt lulea.se och nås genom länken ”Våra webbplatser”. Administratörer kan själva skapa mikrosajterna och bygga en enklare sajt.

Med nya lulea.se får Luleås invånare en tydlig och användarvänlig servicewebb som aktivt hjälper till att guida rätt.

- Vi har lagt extra krut på UX och tillgänglighet för att ge alla invånare samma chans att hitta det de söker, säger Andreas Johansson.

SiteVision-partner

Kontakta oss

Sitevision
Drottninggatan 18A
702 10 Örebro

Info: 019-17 30 30
Support: 019-17 30 39

Boka en demo

Upptäck alla möjligheter med Sitevision genom en demo utifrån dina behov.

FÖLJ OSS

Prenumerera på Sitevisions nyhetsbrev

Du får stenkoll på nya funktioner i Sitevision, vad som händer hos oss och en hel bunt med tips. Tanken? Att göra ditt jobb med webben smart, smidigt och skoj.

Vit logotyp Sitevision

Sitevision AB är ett svenskt produktföretag som fokuserar på att utveckla webbpubliceringsverktyget Sitevision.

Vit ikon för att stänga

Vi visar gärna

Det bästa sättet att lära känna Sitevision är genom en demo. Vi tar gärna tid för dig och visar hur det fungerar och alla möjligheter med vår produkt.